Orhan Kemal Roman Armağanı Burhan Sönmez’e verildi

Orhan Kemal ailesi ve Everest Yayınları tarafından düzenlenen 2022 yılı Orhan Kemal Roman Armağanı’nın bu yılki sahibi Burhan Sönmez’in Taş ve Gölge adlı romanı oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Orhan Kemal’in ailesi ve Everest Yayınları’nın birlikte düzenlediği Orhan Kemal Roman Armağanı’nın yeni sahibi PEN International Başkanı yazar Burhan Sönmez oldu. Sönmez, “Taş ve Gölge” adlı romanıyla ödüle değer görüldü.

Nazım K. Öğütçü, M. Nuri Gültekin, Çimen G. Erkol, Tahir Şilkan, Seray Şahiner, Gürsel Korat ve Mazlum Vesek’ten oluşan seçici kurul ödülü Sönmez’e verme gerekçesini şöyle açıkladı:

“Orhan Kemal Roman Armağanı Seçiciler Kurulu, farklı coğrafyaları birleştirdiği, göçü, hafızanın farklı çelişkilerini, yaşam mücadelesini çok yönlü ve güçlü bir kurguyla, canlı karakterler ve etkili metaforlar yaratarak ele aldığı, Türkiye’nin toplumsal arka planıyla başarılı bir şekilde anlattığı için 2022 yılı, 51.Orhan Kemal Roman Armağanı’na değer görmüştür.”

Burhan Sönmez’e ödülünün 2 Haziran Perşembe günü saat 10.30’da, İstanbul, Beyazıt’da Orhan Kemal Kütüphanesi-Konferans Salonu’nda, Orhan Kemal’i anma töreninde verileceği açıklandı.

BURHAN SÖNMEZ KİMDİR?

1965 yılında Ankara Haymana’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Uzun yıllar Britanya’da kaldı. Kuzey (2009), Masumlar (2011), İstanbul İstanbul (2015), Labirent (2018) romanlarını izleyen Taş ve Gölge Burhan Sönmez’in beşinci romanıdır. Masumlar, 2011 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü ve İzmir St. Joseph Roman Ödülü’nü aldı. Bir Dersim Hikâyesi (Metis, 2012), Bana Adını Söyle (YKY, 2014) ve Gezi (Almanya, Binooki, 2014) öykü derlemelerine katılan Sönmez, BUYAZ’ın verdiği 2015 Öykü Onur Ödülü’nün sahibi oldu. Şair William Blake’in Cennet ile Cehennemin Evliliği kitabını Türkçeye çevirdi (Ayrıntı, 2016). ODTÜ’de edebiyat üzerine dersler verdi. Romanları kırk bir dile çevrildi. ABD’de Vaclav Havel Ödülü’ne (2017), Britanya’da EBRD Edebiyat Ödülü’ne (2018) değer görüldü. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)