Ordu’da yol çalışması sırasında 2 bin yıllık lahit mezarlar bulundu

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yol genişletme çalışmasında lahit mezarlar bulundu. Belediye Başkanı Güler, alanın kent turizmine katkı sağlayacak şekilde düzenleneceğini söyledi.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, alanda incelemelerde bulundu.
Google Haberlere Abone ol

ORDU - Fatsa’da yapılan yol genişletme çalışmaları sırasında 2 bin yıllık olduğu değerlendirilen lahit mezarlar bulundu. Alandan şu ana kadar dağınık halde insan iskeleti, sikkeler, cam bilezik, altın yüzük, kemer tokaları, tüm olarak cam gözyaşı şişesi, pişmiş topraktan yapılmış testi ve dağınık şekilde formu belli olmayan cam şişeler çıkarıldı.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler lahit mezarların bulunduğu alanda inceleme yaparak, alanın kent turizmine katkı sağlayacak şekilde düzenleneceğini söyledi.

‘TURİZME KATKI SAĞLAYACAK’

Lahit mezarların bulunduğu alanın yakınında bir manastır kalıntısının da bulunduğunu belirten Güler, "Fatsa ilçesine bağlı Kurtuluş Mahallesi’ndeki yol yapım çalışmaları sırasında bir tarih gün yüzüne çıktı. Burada yürütülen çalışmalar bizleri çok mutlu etti. Burası hem bir manastırın hem de mezarların olduğu çok önemli bir yer. Burada kollarında bilezikler bulunan ve halen o günkü şartları taşıyan insan iskeletleri ortaya çıktı. Bulunan manastır, Konstantin'e adanmış Türkiye'deki 4 manastırdan bir tanesi olarak biliniyor ve 4. yüzyıla ait erken Hıristiyanlık dönemi örneği olduğu düşünülüyor. Mimari olarak Molla Fenari Cami ile benzer, tarih olarak İstanbul Ayasofya Cami ile aynı döneme ait olmasıyla da dikkat çekiyor. Geniş bir alanda yapılan kazı çalışmaları tüm titizlikle devam ederken uzmanların yaptığı değerlendirmelerde alan içinde yeni lahit mezarların olduğu da düşünülüyor. Ayrıca yapılacak kapsamlı çalışmalar ile gizli kalmış bu tarihi gün yüzüne çıkartıp Ordu'muzu tarih turizminde de öncü bir il yapmayı hedefliyoruz" dedi. (DUVAR)