Ordu ile ilgili şaka yapan komedyene 2 milyon dolar para cezası

Çin'de bir komedi topluluğuna komedyen Li Haoşi'nin yaptığı şaka sebebiyle 'halkın ordusunu küçük düşürme' suçundan 2,1 milyon dolar para cezası verildi. Topluluk, Li ile ilişiğini kesti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'de Şanghay Şiaoguo Kültür Medya isimli komedi topluluğuna, komedyen Li Haoşi'nin 'halkın ordusunu küçük düşürdüğü' iddiasıyla 2,1 milyon dolar para cezası verildi.

BBC'nin haberine göre, Li, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in sloganını anımsatan bir şaka yapmış ve köpeklerinin davranışları ile askerlerin davranışları arasında benzerlik kuran ifadeler kullanmıştı. Komedi topluluğu, söz konusu şaka sebebiyle para cezası aldı. Cezayı kabul eden topluluk, komedyen Li ile ilişiğini kestiğini açıkladı.

'BU İKİ KÖPEK İSE BANA ŞUNU HATIRLATIYOR...'

Komedyen Li Haoşi, para cezasına sebep olan şakayı 13 Mayıs Cumartesi günü yaptı. Başkent Pekin'deki bir stand-up gösterisi sırasında sahneye çıkan Li Haoşi, sahiplendiği ve bir sincabı kovalayan iki köpeğine atıfla, "Gördüğünüz diğer köpekler size ne kadar güzel olduklarını düşündürürler. Bu iki köpek ise bana şunu hatırlatıyor: 'Kazanmak için savaş, örnek alınacak bir davranış sergile'" ifadelerini kullandı.

Bu ifade ise Devlet Başkanı Şi'nin 2013 yılında Çin ordusu için belirlediği hedeflerin yer aldığı slogandan bir bölümdü. Çin merkezli sosyal medya platformu Weibo'da paylaşılan ses kaydında ise izleyicilerin de bu şakaya güldüğü duyuluyordu.

KOMEDİ TOPLULUĞU ARTIK BAŞKENTTE GÖSTERİ YAPAMAYACAK

Söz konusu şakanın internette yayılmasının ardından seyircilerden biri konuyla ilgili suç duyurusunda bulundu. Yetkililer konuyla ilgili 16 Mayıs Salı günü soruşturma başlattı. Xinhua haber sitesinin aktardığına göre, soruşturma kapsamında komedi topluluğunun 'yasa dışı gelir' olduğu iddia edilen 1,32 yuan'ına el koyuldu ve topluluğa ayrıca 13,35 milyon yuan para cezası verildi. Bu, toplamda yaklaşık 14 milyon yuan para cezasına çarptırılan topluluğun yaklaşık 2,1 milyon dolar para cezası ödeyeceği anlamına geliyordu.

Bunun yanı sıra, komedi topluluğunun başkent Pekin'de düzenleyeceği etkinlikler de süresiz olarak askıya alındı. Çin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Pekin bürosu, açıklama yaparak olayı kınarken, komedyen Li de Weibo platformundaki 136 bin takipçisinden özür diledi. Li'nin Weibo hesabı olaydan sonra askıya alındı. (DIŞ HABERLER)