Orban: Brüksel'i ele geçirmekten başka seçeneğimiz yok

Başbakan Orban, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin 'Macaristan adına ayağa kalkmak için bir şans' olduğunu belirterek, "Brüksel'e yürüyeceğiz ve AB'ye değişimi kendimiz getireceğiz" dedi.

Orban, başkent Budapeşte'de düzenlenen ulusal gün etkinliğinde. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Macaristan Başbakanı Viktor Orban, 15 Mart Cuma günü, 1848 Macar Devrimi dolayısıyla yapılan ulusal gün etkinliğinde konuştu. Habsburglara karşı yapılan devrimin yıldönümünde başkent Budapeşte'de düzenlenen mitingde açıklama yapan Orban, yaklaşan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine işaret ederek Belçika'nın başkenti Brüksel'e yürümeye ve Avrupa Birliği'nin (AB) 'kalbini' ele geçirmeye hazır olduklarını söyledi. Muhalefet partileri ise başkentte hükümet karşıtı gösteriler düzenledi. 

'BRÜKSEL'E YÜRÜYÜP DEĞİŞİMİ KENDİMİZ GETİRECEĞİZ'

Budapeşte'de düzenlenen mitingde konuşan Macaristan Başbakanı Orban, AP seçimlerinin 'Macaristan adına ayağa kalkmak için bir şans' olduğunu savunarak, "Eğer Macaristan'ın özgürlüğünü ve egemenliğini savunmak istiyorsak o zaman Brüksel'i ele geçirmekten başka seçeneğimiz yok" diye konuştu. Yaklaşık 1000 destekçisine hitap eden Orban, "Brüksel'e yürüyeceğiz ve AB'ye değişimi kendimiz getireceğiz" dedi. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Avrupa Birliği'nin eylemlerinin çiftçileri vurduğunu, orta sınıf ile şirketlere zarar verdiğini söyleyen Macaristan Başbakanı, "Ve (AB) hepsinin üzerine Avrupa'yı savaşa götürüyor. Brüksel'in Avrupalıları yalnız bırakmasını, dahası onlara karşı gelmesini kabul etmeyeceğiz" diye konuştu. 

'DEMOKRASİ OLMADAN YAŞAMAK MÜMKÜN AMA BUNA DEĞMEZ'

Budapeşte'de Orban'ın mitinginin ardından muhalefet partileri de miting ve eylemler düzenledi. Bu eylemlerden biri ise daha önce Orban'ın Fidesz partisine yakın olan ancak Orban'a karşı muhalefet etmek için yeni bir parti kuracağını duyuran iş insanı Peter Magyar tarafından organize edildi. Magyar, "AB'nin ne hatası olursa olsun, bu, bizim üyesi olduğumuz bir kulüp" diyerek Brüksel ile birlikte çalışmanın önemini vurguladı. 

"Demokrasi olmadan yaşamak mümkün ama gerçekten buna değmez" diyen Magyar, 'Orban rejiminin demokratik seçimlerle yenilebileceğini' de ifade etti. Magyar, bunun pek çok kişinin düşündüğünden daha önce de olabileceğini söyledi. 

Avrupa Parlamentosu seçimleri, bu yıl 6-9 Haziran tarihleri arasında yapılacak. 5 yılda bir düzenlenen seçimler, bu yıl 10'uncu kez gerçekleştirilecek.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)