YAZARLAR

Onbeş adında bir pizzacı

Benim şahsen en sevdiğim tarz olan Napoli, ince bir hamur ancak kabarık bir kenar ve fırının sıcaklığı ile oluşan, leopar benekleri de denen kenarlardaki siyah noktalar ile öne çıkar.

Çocukluk yıllarımın Ankara’sında, Atakule’nin altındaki Pizza Hut’ta haftanın belli günlerinde yiyebildiğin kadar pizza promosyonları yapılırdı. 13-14 yaşlarındaki erkek çocukları olarak, orada bir oturuşta kaç dilim pizza yediğinizin bir başarı göstergesi olduğu talihsiz bir dönemi yaşayanlar bilir. 

Pizza ile ilgili çocukluk anılarım aslında birkaç tane daha var, hep hafızamda yer eden, kendimi mutlu hissettiğim günleri hatırlatan anılar. Belki de bu yüzden pizza benim için yıllardır hep çok keyif aldığım bir yemek oldu. 

Özellikle iş için sıkça İtalya’ya gittiğim dönemde de gerçekten çok çok iyi pizzalar tatma imkanına sahip oldum. Bunun haricinde evde pizza yapmak konusunda da çok iyi bir noktaya ulaştığımı da söyleyebilirim, bu nedenle kendimi bu konuda az da olsa bilgi sahibi hissediyorum. 

İşte bu boyuttaki meraklılık söz konusuyken, geçenlerde bir akşam sosyal medya reklamıyla önüme düşen Onbeş Ayvalık’a kayıtsız kalmam imkansızdı. Henüz çok yeni açılmış, küçük bir işletme Onbeş. Ayvalık’ta Barbaros Cd. 15. sokakta 15 numaralı binada yer aldığı için adı Onbeş olmuş. 

Mutfakta MSA mezunu ve önemli restoranlarda deneyim kazanmış genç şef Cemre Çebi’nin bulunduğu Onbeş, Napoli tarzı pizzalar yapıyor. Benim şahsen en sevdiğim tarz olan Napoli, ince bir hamur ancak kabarık bir kenar ve fırının sıcaklığı ile oluşan leopar benekleri de denen kenarlardaki siyah noktalar ile öne çıkar. Onbeş bu konuyu gayet iyi çözmüş. 

Pizzalarda içerik olarak yöresel bazı malzemelerin kullanılması da ayrıca hoş, örneğin Yerel dört peynirli pizza, tamamı kuzey ege bölgesinde üretilen peynirler ile yapılıyor, ben gerçekten beğendim. Onun haricinde tattığım salame ve diavola pizzaları da beğendim. İlla bir kulp takmak gerekirse, diavola daha acı olabilir ve normalde roka ile servis edilmez derdim, ama lezzeti güzeldi. Yemekten önce ısmarladığımız arancini, yani kızartılmış risotto topları da İtalya’da yiyebileceğiniz seviyede. 

Onbeş’in en güzel taraflarından biri, atmosferi. Sokak içi diyebileceğimiz bir alanda geniş geniş, keyifli müzikler eşliğinde yemeğinizi yiyorsunuz. Sınırlı da olsa şarap ve bira seçenekleri de mevcut. 

Fiyatlar turistik bir yer olmasının etkisiyle biraz yüksek kalıyor, pizzalar 60 ile 125 tl arası, malzeme kalitesi ve lezzeti ile bence gayet iyi seviyedeler, dediğim gibi ucuz değil ama kalite konusunda herhangi bir sorun yok. Ortamı da gayet iyi, pizzaları da mideye oturmuyor, yük hissettirmiyor (ki oğlumun bitiremediği pizzadan da birkaç dilim yemiş olarak bunu gayet net söyleyebilirim.

Onbeş’e rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederim, çok büyük bir mekân değil, o yüzden yer ayırtmadan gitmeyin. Rezervasyon için telefon numarası 0533 251 18 29. 

Keyifli, yangınsız ve sağlıklı bir gün diliyorum. 


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.