On binlerce genç ‘üretimin merkezi olacak’ denilen Ağrı’dan Kanada'ya göç etti

CHP milletvekillerinin ziyaret ettiği Ağrı’da köylüler, bölgenin mühendis, doktor, hemşire, avukat gibi mesleklere sahip gençlerinin Kanada’ya göç ettiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç ve Samsun Milletvekili Kemal Zeybek üç günlük çalışma programı kapsamında Ağrı merkez ve Doğubayazıt, Patnos, Diyadin, Tutak, Hamur, Taşlıçay ve Eleşkirt ilçelerinde köyleri ziyaret etti.

Köy ziyaretlerinin ardından CHP Ağrı İl Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenleyen Kılınç ve Zeybek sınır ticareti, istihdam, ulaşım, alt yapı, tarım, hayvancılık, sağlık hizmetleri alanında çeşitli problemler yaşandığını anlattı, iktidarın Ağrı’ya adeta üvey evlat muamelesi yaptığını iddia etti. Sınır ticareti konusunda yeni düzenlemelerin şart olduğunu söyleyen Kılınç, Ağrı’da yaşayan diğer bir sorunun üniversite mezunu on binlerce gencin bölgeyi terk ederek Kanada’ya göç etmesi olduğunu kaydetti. Kılınç, şöyle devam etti:

“Vatandaşlarımız, üniversite mezunu gençlerin, genellikle Kanada’ya gitmek için -üstelik de 15 bin dolara yakın para borç ederek- ülkeyi terk ettiğini anlattılar. Evet, ülkemizde bir beyin göçü var. Ama Ağrı’da beyin göçünü aşan bir durum var. Ağrı’da neredeyse üniversite okuyanların tümünün çekim merkezi olarak Kanada’yı gördüğüne şahit olduk.”

AİLELER 15 BİN DOLAR HARCIYOR

CHP Milletvekillerinin anlatımına göre Ağrılılar söz konusu göç ile ilgili yaşananları şöyle anlattı:

“Kaçakçılarla irtibata geçen Ağrılı gençler, 10 bin dolara yakın parayı peşin ödeyerek Türkiye’den Meksika’ya gidiyor, Meksika’dan ABD’ye geçiyor. ABD’den de Kanada’ya giden göçmenlerin aileleri 5 bin doları ise göç yolculuğu tamamlandıktan sonra ödüyorlar. Bazı aileler toprağını, hayvanlarını satarak, bazıları akrabalarından bazıları ise tefecilerden borç para alarak çocuklarını Kanada’ya gönderiyor. Ağrı’dan göç edenler arasında mühendis, doktor, hemşire, avukatlar bulunuyor.”

Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, 2019’da belediye başkanı seçildikten sonra yaptığı açıklamada, “Tekstil, temizlik malzemesi üretimi ve et-süt işletimi ile ilgili birçok şirket, Ağrı’da fabrika kurmaya hazırlanıyor. İstanbul’da tekstilde çalışan Ağrılılar hemen Ağrı’ya dönmeli” demişti. (DUVAR)