'Omicron'un uzak akrabası': Fransa'da 46 mutasyonlu yeni varyant tespit edildi

Fransa'da bilim insanları, 46 mutasyon içeren yeni bir varyant tespit etti. 'Omicron'un uzak akrabası' olarak nitelenen varyant şu ana dek 12 kişide görüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsünün Omicron varyantına dair endişe sürerken, Fransa'da 46 mutasyonlu yeni bir varyant bulundu. Bilim insanları, B.1.640.2 adı verilen varyantın aşılara kısmen dirençli olmasından ve daha hızlı yayılmasından endişe ediyor. Bununla birlikte, henüz hakem heyetinden geçmemiş bir araştırma ile açıklanan varyantın, çok hızlı yayılan Omicron'un önüne geçerek hâkim virüs haline gelmesine düşük ihtimal veriliyor.

B.1.640.2 varyantına dair araştırma, ABD merkezli medRxiv sitesinde yayımlandı. Varyantın ilk olarak 10 Aralık 2021 tarihinde, Fransa'daki Méditerranée Infection University Hospital Institute (IHU- Akdeniz Bulaşıcı Hastalıklar Üniversite Hastanesi Enstitüsü) tarafından Marsilya yakınlarındaki hastalarda fark edildiği belirtildi.

Varyantın ilk görüldüğü hastanın, Kamerun'dan dönen ve aşıları tam olan bir erkek olduğu belirtildi. Bilim insanları, yeni varyantın ilk görüldüğü 10 Aralık'tan bu yana çok hızlı yayılmadığını vurguladı.

Bununla birlikte, yeni varyantın taşıdığı E484K mutasyonunun ilk olarak Beta varyantında görüldüğü ve aşıların etkisini düşürebileceği, N501Y mutasyonunun da ilk olarak Alpha varyantında görülüp virüsü daha bulaşıcı hale getirebileceği belirtildi. Bilim insanları, yeni varyantı 'Omicron'un uzak bir akrabası' olarak nitelerken, daha eski bir virüs türünden gelişmiş olabileceğini söyledi.

B.1.640.2 henüz başka ülkelerde görülmemişken, Dünya Sağlık Örgütü tarafından da incelemeye alınmış değil. (DIŞ HABERLER)