Omicron Yunanistan'ı karıştırdı: Tatile giden Miçotakis'e tepki yağıyor

Yunanistan'da Omicron vakalarının sayısı bir günde iki kattan fazla artarken, Başbakan Kiryakos Miçotakis'in Noel tatilinde olması tartışma yarattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan'da Omicron varyantı nedeniyle korona virüsü vakalarında rekor bir artış görülürken, bu süreçte Noel tatili için Epir’e giden Başbakan Kiryakos Miçotakis muhalefetin sert tepkisini çekti. Ana muhalefetteki Syriza, hükümeti “Yunanistan’ın mahvoluşunu seyretmekle" suçladı.

Yunanistan'da dün açıklanan veriler rekor bir artışa işaret etti. Yaklaşık yarım milyon test yapıldığı ve 21 bin 657 yeni korona vakasının tespit edildiği açıklandı. Bir önceki günkü sayının iki kat üzerindeki bu artış, Yunanistan genelinde büyük paniğe yol açtı. Yetkililer ise vaka sayısındaki ciddi artışın Omicron varyantından kaynaklandığını belirtiyor. Bazı uzmanlara ve medya kuruluşlarına göre, Yunanistan'daki mevcut vakaların yüzde 70'i Omicron kaynaklı.

Pandeminin yeni dalgasının kontrol edilmesi zor boyutlar kazanması üzerine, Atina dün akşam itibarıyla alarm durumuna geçti. Miçotakis tatilini sonlandırıp Atina’ya döndü ve yetkililerle ülke genelinde alınacak olan yeni önlemleri masaya yatırdı. Son bilgilere göre, Miçotakis!in bugün uzmanlarla gerçekleştirdiği olağanüstü toplantılar sonrasında Yunanistan Sağlık Bakanı Thanos Plevris bugün Yunanistan saatiyle 16.00’da kamuoyuna hükümetin aldığı yeni kararları açıklayacak. 

Plevris’in yılbaşı kutlamalarına ilişkin olarak birtakım kısıtlamaları, eğlence merkezleriyle restoranların erken saatte kapanacağını ve müzikli eğlence programlarına ara verileceğini açıklaması bekleniyor. Yunanistan medyasına göre, hükümet şu an ilk ve orta öğretim kurumlarının uzaktan eğitime geçişini gündemine almış değil. Okullar 10 Ocak’ta, Noel ve yılbaşı tatilinin sona ermesinden sonra açılacak. 

Pandemi sürecinin kontrol dışına çıkması ve şimdiye dek alınan önlemlerin yetersiz kalması Atina’da muhalefetin sert eleştirilerine neden oluyor. Korona sürecinin başından bugüne dek ülkenin karşı karşıya kaldığı en kritik süreçte Başbakanın Atina’da olmayışı muhalefet tarafından ‘kabul edilemez’ bir gelişme olarak ele alınıyor. 

Başbakanın Noel tatili ile ilgili olarak Hükümet Sözcüsü geçtiğimiz saatlerde Mitsotakis’in bugün Atina’ya döneceği mesajını verdi. Yiannis Oikonomou ayrıca, ana muhalefeti Başbakana yönelik temelsiz iddialarda bulunmakla eleştirdi. 

Ana muhalefetteki Syriza’nın sözcüsü Nasos İliopoulos ise hükümete çok sert sözlerle yüklendi. İliopoulos’a göre hükümet şu an “Yunanistan’ın mahvoluşunu seyretmekle meşgul”.  Syriza’ya göre Mitsotakis Hükümeti Omikron varyantının yayılışını önlemek için alınması zaruri olan önlemleri yürürlüğe koymakta geç kaldı. 

Ayrıca, ana muhalefet partisine göre, vaka sayısının 20.000’leri geçtiği bir süreçte okulların normal şartlarda açılması da söz konusu olamaz.  Syriza’nın eleştirilerini diğer muhalefet partileri de paylaşıyor. Eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’in liderliğindeki Mera25 Mitsotakis Kabinesini korona ile mücadelede elzem olan önlemleri almamakla itham ediyor.