Hızlı yayılmanın sırrı çözülüyor: Omicron'da asemptomatik hasta sayısı çok daha fazla çıktı

Güney Afrika'da yapılan iki araştırma, Omicron'da asemptomatik vaka sayısının eski varyantlara göre arttığı tespit edildi. Araştırmacılara göre bu durum, varyantın hızlı yayılmasını açıklayabilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsünün çok sayıda mutasyon içeren Omicron varyantında, çok daha fazla sayıda asemptomatik hasta tespit edildi. Güney Afrika'da yapılan iki araştırmada, Omicron pozitif olup semptom göstermeyen hasta sayısı, Beta ve Delta varyantlarına kıyasla çok daha yüksek çıktı. Bu tespitin, Omicron'un niçin çok daha hızlı yayıldığına ışık tutabileceği belirtildi.

Araştırmalardan ilki, Moderna'nın Covid-19 aşısının HIV hastaları üzerindeki etkisi ölçme amaçlı gerçekleştirildi. 2-7 Aralık 2021 arasında 230 katılımcıdan alınan örneklerde, 71 kişinin yani katılımcıların yüzde 31'inin hiçbir semptom göstermemelerine rağmen testleri pozitif çıktı. Laboratuvar incelemesinde, bu kişilerin 56'sının Omicron varyantını taşıdığı saptandı. Araştırmacılar, Beta ve Delta varyantlarında asemptomtik yükünün yüzde 1 ila 2.6 arasında olduğunu, Omicron'da bu oranın yedi ila 12 kat arttığını belirtti.

İkinci araştırma ise  Johnson & Johnson firmasının Covid-19 aşısının etkisini ölçme amacıyla yapıldı. Araştırmada incelenen 1200 kişinin 577'sinin aşılı olduğu ve buna rağmen asemptomatik olmalarına rağmen pozitif çıkan kişilerin oranının yüzde 16 çıktığı açıklandı. Araştırmacılar, "Sonuçlar, aşı yaptırdığı bilinen kişiler arasında bile yüksek taşıma oranına işaret ediyor. Asemptomatik yük oranının daha yüksek olması, varyantın geçmişte korona virüsü enfeksiyonu geçirme oranları yüksek olan popülasyonlar arasında bile hızlı ve yaygın şekilde yayılmasında önemli bir faktör olabilir" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)