Ölüm oruçları sürüyor: Balaç 55, Yıldırım 44 kiloya düştü

Adil yargılanma talebiyle ölüm orucuna başlayan Sibel Balaç ve Gökhan Yıldırım'ın sağlık durumları gün geçtikçe kötüye gidiyor. Yıldırım 44, Balaç ise 55 kiloya düştü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara’da, Sincan Kadın Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski öğretmen Sibel Balaç ve 6 yılı aşkın süredir tutuklu olan Gökhan Yıldırım ölüm orucunu sürdürüyor. Grevdeki iki mahpusun sağlık durumları gün geçtikçe kötüye gidiyor. Grevin 179’ncü gününü geride bırakan Yıldırım 44 kiloya düştü, damar çatlamasından kaynaklı geceleri uyuyamıyor. Balaç ise 55 kiloya düştü.

‘KAMUOYUNA ÇAĞRISI VAR…’

Yıldırım’ın ağabeyi Gökhan Yıldırım, kardeşinin cildinde kızarıklıklar olduğunu, taleplerinin karşılanması için çağrılarının devam ettiğini belirtti.

Yıldırım kardeşiyle yaptığı görüşmeler sonrası şunları söyledi: “Dün yaptığım görüşmede damar çatlamasından kaynaklı derisinde kızarıklıklar olduğunu söyledi. Geceleri damar çatlamasından dolayı uyuyamıyor. Kendisini hasta olarak tanımlamıyor. Yaşadığı rahatsızlıkların normal olduğunu söylüyor. Taleplerinin karşılanmasını isterken kamuoyuna bir de çağrısı var. Kimseden kahramanlık beklemiyor. Sadece var olan adalet mücadelesinin şemsiyesi altında herkesin ses çıkarmasını talep ediyor. Biz de ailesi olarak bu direnişe karşı uygulanan sansürün bir an önce ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Çocuklarımızın taleplerinin karşılanmasını ve seslerinin duyulmasını talep ediyoruz.”

TABİP ODASI’NDAN ÇAĞRI

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan Sibel Balaç ise 185 gündür ölüm orucunda. Ankara Tabip Odası’nda 12 Mayıs’ta düzenlenen basın toplantısında, iki mahpusun da sağlık durumlarının kötüye gittiği belirtildi.  ATO Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Uğurlu, Adalet Bakanlığı’nı, sorunu çözecek adımlar atmaya çağırdı.

Uğurlu yaptığı açıklamada şunları ifade etti: “Yaşamları için geçen her saat, her dakika kritik öneme sahip. Ailesinden ve avukatlarından aldığımız bilgiye göre, Balaç ölüm orucuna başladığında 85 kiloydu, bu süreçte 30 kilo kaybetti ve şu anda 55 kilo. Yıldırım, 1.75 boyunda, ölüm orucuna başladığında 62.5 kiloydu bu süreçte 10 kilo kaybetti ve şu anda 47,5 kilo. Sağlık durumundaki değişiklik, kilo kaybının bu denli yüksek olması bizleri endişelendirmektedir. Bu bulgular, insan sağlığı açısından geri dönüşü olmayan bir sürecin belirtisi olabilir. Balaç ve Yıldırım’ın ölüm orucunu sonlandırmaları için gerekli koşulların bir an önce sağlanması son derece önemli.”

TALEPLERİ

- Dijital delillerle gizli tanık ve itirafçı tanıklarla yürütülen yargılamalara son verilsin.

- Keyfi disiplin cezalarına son verilsin.

- Hasta mahpuslar serbest bırakılsın.

- Hapishanedeki kitap dergi kısıtlamalarına son verilsin.

- Hapishanedeki sohbet hakkının eksiksiz uygulanması.

- Yozlaştırmaya karşı mücadele edenlere verilen cezalar iptal edilmeli.

- Tarafımıza verilen hapis cezaları iptal edilmeli.

- Halkımızın hak ve özgürlükler adalet mücadelesi engellenmemeli.

- Ağırlaştırılmış müebbet infaz yasası tutsaklar lehine değiştirilmeli.