Okyanus tabanında 'sarı tuğlalı' bir yol keşfedildi

Hawaii adaları çevresinde insan yapımı tuğlalarla inşa edilmişe benzeyen bir yapıya rastlandı. Bu yolun binlerce yıldır aktif olan bir yanardağın etkisiyle oluştuğu düşünülüyor.

Görsel: Ocean Exploration Trust/E/V/Nautilus/YouTube Ekran Görüntüsü.
Google Haberlere Abone ol

Carly Cassella

Hawaii Adaları’nın hemen kuzeyinde bulunan derin deniz sırtında gerçekleştirilen bir keşif gezisi, sarı tuğlalı bir yolu andıran eski bir kurumuş göl yatağını ortaya çıkardı. Bu esrarengiz manzara, günümüzde Papahānaumokuākea Ulusal Deniz Anıtı (PMNM) içinde yer alan Lili’uokalani sırtında araştırmalarını sürdüren keşif gemisi Nautilus tarafından tesadüfen bulundu.

BİLİNMEYEN BİR DÜNYA

PMNM, ABD'de bulunan milli parkların tamamından daha geniş olan arazisiyle dünyanın en büyük deniz koruma alanlarından biri ve şu ana dek deniz tabanının yalnızca yüzde 3’ü araştırıldı. Ocean Exploration Trust’ta (Okyanus Araştırma Vakfı) görevli araştırmacılar, deniz yüzeyinin altında, 3 bin metreden daha derinde uzanan bu yaban doğanın sınırlarını zorluyorlar ve işin en iyi yanı, herkesin keşfi izleyebilmesi.

Araştırmacılar her gün aralıksız biçimde canlı görüntüler aktarıyor ve geçtiğimiz günlerde YouTube üzerinden yayınlandığında büyük ilgi çeken bir video, derin deniz aracını kullanan araştırmacıların Oz’a* doğru giden yolda şaşkınlığa düştüğü bir anı içeriyor. Telsizdeki araştırmacılardan biri, “Atlantis’e giden yol” diye heyecanla bağırıyor. Diğer bir ses “Sarı tuğladan bir yol mu?” diye karşılık veriyor. Ekibin bir başka üyesi “Bu çok acayip” diye ekliyor: “Dalga mı geçiyorsun? Bu çılgınca.”

Araştırmacıların Nootka deniz dağının zirvesinde keşfettiği bu göl yatağı, okyanusun binlerce kilometre altında bulunmasına karşın şaşırtıcı derecede kuru görünüyor. Telsizde konuşan ekip, okyanus tabanının neredeyse soyulabilecek “pişmiş bir kabuk” gibi göründüğünü belirtiyor.

VOLKANİK ETKİ SONUCU OLUŞTUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

Araştırma alanının küçük bir kısmında, volkanik kaya şaşırtıcı biçimde tuğlalara benzer bir şekilde kırılmış. YouTube videosunun açıklama yazısı, “Bu eşsiz 90 derecelik kırıklar, muhtemelen pişmiş kenar boşluğundaki çoklu patlamalardan kaynaklanan ısıtma ve soğutma stresiyle bağlantılı” diye izah ediyor. İlk görüşte yaşanan etki, göz kamaştırıcı bir yeni dünyaya uzanan bir yol ile kolayca karıştırılabilir. Ve bir açıdan bu tamamen yanlış değil.

E/V Nautilus, bizleri gezegenimizin daha önce hiç görmediğimiz bölgelerine doğru bir seyahate çıkarıyor. Bu tuğla yolu takip etmek, doğru yönde ilerlediğimizin ve yakında Dünya’nın gizli jeolojisiyle ilgili çok daha fazla şey öğrenebileceğimizin bir işareti.

*Oz Büyücüsü (ing. The Wonderful Wizard of Oz), L. Frank Baum tarafından yazılıp W. W. Denslow tarafından resimlendirilen bir çocuk romanıdır. Kansaslı Dorothy Gale’in büyük bir hortuma kapılan eviyle geldiği Oz Diyarı’nda yaşadığı olayları ve evine geri dönme çabasını anlatır.


Yazının orijinali Science Alert sitesinden alınmıştır. (Çeviren/Derleyen: Tarkan Tufan)