Okullar açılıyor, Malatya'da öğrenci kalmadı

Okulların açılmasına saatler kaldı ancak Malatya’da okul hazırlığı yapan ne öğrenci var ne de veli. Deprem sonrası göç veren şehirde ayakta kalmaya çalışan esnaf ise dertli.

Google Haberlere Abone ol

Didem Barut

MALATYA - Tüm Türkiye’de olduğu gibi deprem bölgesinde de pazartesi günü 2023-2024 eğitim öğretim yılının ilk ders zili çalacak. Maraş merkezli depremlerde ağır hasar alan Malatya’da her yıl yaşanan okul telaşının yerini ise sessizlik aldı. Şehir merkezinin neredeyse tamamının yıkıldığı Malatya’da esnafın yanı sıra veliler de umutsuz. “Öğretmenlerin tayin isteyerek başka illere gitmesi Malatya’dan göçü hızlandırdı” diyen öğrenci velisi Rukiye İlhan, Malatya’nın 10 sene de toparlayamayacağını söyledi.

'10 TANE OKUL ÇANTASI SATAMADIM'

30 yıldır kırtasiye sektöründe esnaflık yapan Mehmet Kapan depremin Malatya’da yarattığı yıkımın boyutunu anlattı. Daha önceki zamanlarda okulların açılmasına haftalar kala ellerindeki çantaların hepsinin satıldığını, depodan 3 kez ürün istettiklerini söyleyen Kapan, “Yıllardır okulların yoğun olduğu bölgede kırtasiyecilik yapıyorum. İlk kez böyle bir dönem yaşadık. İki gündür benim dükkanıma müşteri girmiyor. Sayısız okul çantası getirirdim ve hemen satılırdı. Şimdiye kadar 10 tane okul çantası bile satamadım. Malatya ölmüş, Malatya bitmiş. Şehirde öğrenci kalmadı. Herkes çocuğunun güvenliği için il dışına götürdü. Mecburi görev yapan memurlar ve alım gücü olmayan vatandaşın dışında kimse kalmadı Malatya’da” dedi.

'KİMSE MALATYA’DA KALMAK İSTEMİYOR'

Depremin hemen ardından büyük göç verildiğini belirten Kapan, son sarsıntılar ve ağır hasarlı binaların yıkımı nedeniyle de insanların Malatya’dan gittiğini belirtti. Kapan, “Malatya bomboş kaldı. Büyük göç verdiğimizi şimdi daha iyi anladık. Bir kalem bile satamadıysak halimiz perişan demektir. Defter satamadık bugüne kadar. Normalde gece geç saatlere kadar dükkanım açık olurdu. Şimdi akşam olmadan kapatıyorum. Mesela karşımdaki Atatürk ilk ve ortaokulunun öğrenci sayısı geçen sene 1200’dü. Şimdi aynı binada üç okulu birleştirmelerine rağmen öğrenci sayısı 600’ü bulmadı. Verdiğimiz göçü hesap edin işte. Korkudan gidenlerin yanı sıra sağlık ve güvenlik için çocuklarını götürdüler. Yıkımlar yapılırken ortaya çıkan toz bulutu Malatya’yı mahvetti. Deprem öldürmedi bu tozlar öldürecek. Kim durur böyle bir yerde? Kimse Malatya’da kalmak istemiyor. Öğrencinin olmadığı bir şehir bitmiştir. Burada kalan velilerin de alım gücü kalmadı. Para mı var insanlarda? Evlerini, işlerini kaybettiler kırtasiyeye para harcamak lüks bu insanlar için.”

'MALATYA’DAN UMUDUMUZU KESTİK'

Üç çocuk annesi Rukiye İlhan ise, ilkokul ve ortaokulda okuyan iki kızını ablasının yanına Konya’ya gönderdiğini söyledi. Tecrübeli öğretmenlerin depremden hemen sonra tayin isteyerek Malatya’dan gittiklerini ve eğitimin zor durumda olduğunu belirten İlhan, “Öğretmenler hemen gittiler. Onların yerine gelen öğretmenlerde gönülsüzler. Korkuyla, istemeyerek burada kalan öğretmen çocuklara hiç bir şey veremez. Ayrıca her sokakta bir yıkım var. Çocukların burada yaşaması hem sağlıklarını hem eğitimlerini tehlikeye sokacaktı. O nedenle ablamın yanına gönderdim. Eşim kayısı işiyle uğraştığı için biz gidemedik. Malatya’dan umudumuzu kestik. Konteyner da kalıyoruz biz hala. Evim yokken çocuğuma çanta, defter alamam ki. Eskilerle idare ettik bu sene. Herkes benim gibi düşünüyor. Gelir kaynaklarımızı kaybettiğimiz için para harcamaya korkuyoruz” diyerek okul alışverişi yapmadıklarını ifade etti.