Okul zili çaldı: Anne ben üçüncü sınıfı okumayacak mıyım?

Covid-19 nedeniyle 1,5 yıldır kapalı olan okulların tüm kademelerinde ders zili çaldı. Veliler hem okulların yeniden kapanma ihtimali hem de çocuklarının sağlıkları için kaygı duyuyor.

Google Haberlere Abone ol

Müzeyyen Yüce-Serkan Alan

ANKARA - Tüm eğitim kademelerinde 18 milyon öğrenci korona virüsü salgını sürecinde uzak kaldıkları okullarına geri döndü. Pandemiyle geçen 18 ayın büyük bölümünü uzaktan eğitimle geçiren öğrenciler ve velileri, sabahın erken saatlerinden itibaren okul bahçelerinde ders zilinin çalmasını bekledi.

Öğrencilerin dersliklere girmesinin ardından veliler, uzun dakikalar boyunca okul bahçelerinde kaygılı bir şekilde çocuklarını durumunu takip ettiler. Çocukların, “Maskem düştü”, “Sınıfımı bulamadım”, “Anne sen de gelsene” sözleri arasında velilerle konuştuk. Veliler, okulların yeniden kapanıp çocuklarının eğitimlerinin olumsuz etkilenmesinden kaygılanıyorlar.

‘OKULLARIN TEKRAR KAPANMASINI İSTEMİYORUZ’

Ankara’da öğrenci velileri ve yakınları, sabah saatlerinden itibaren yoğun bir trafiğe neden oldu. Çocuğunu okula bırakan veliler ders zili çalana kadar okulun dışında beklerken, okul yönetimi tarafından sık sık “sosyal mesafe” uyarıları yapıldı.

Ankara’da Halide Edip Adıvar Ortaokulu’nda çocuğu altıncı sınıf öğrenimi gören Semra Pırpır Bolat’a göre pandemi dönemindeki uzaktan eğitim süreci çocuğu için olumsuz geçti. Kurslarla ve sosyal aktivitelerle çocuğunun gelişimine katkı sunmaya çalıştıklarını belirten Bolat, bu döneme ilişkin, “Online eğitim çok zordu. Dikkat eksiklikleri çok fazla oldu. Çünkü odaklanamıyorlar. Kapı çalsa, üstteki evin çocuğunun sesi gelse dikkati dağılıyor. O seslerden dolayı odaklanma problemi yaşadık” dedi.

Okullardaki korona önlemlerinin şimdilik yeterli olmadığını, herkesin bir telaş içerisinde olduğunu fakat yarından itibaren düzene girmesini umduklarını belirten Bolat, “Okulların tekrar kapanmasını istemiyoruz. Çünkü yüz yüze eğitimle online eğitim arasında çok fark var dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“İçerideki durumu akşam çocuklarımızdan öğreneceğiz. Çocuklarımızı iyice tembihledik, çift maskeyle gönderdik, kantinde nasıl yemek yiyeceğini, arkadaşlarıyla nasıl mesafe koyması gerektiğini anlattık. Sağlık Bakanlığı’nın dediği her şeyi tembihledik. Şu an endişeli değilim çünkü çocuğum 11 yaşında. Çocuğum ilkokul seviyesinde olsaydı daha fazla kaygılanırdım. Ama şimdi ne yapacağını biliyor ve onun rahatlığını hissediyorum.”

‘VELİLERDE OKULLARIN TEKRAR KAPANMA KORKUSU ÇOK YÜKSEK’

Ankara’da Halide Edip Adıvar Ortaokulu’nda çocuğu yedinci sınıfa başlayan veli Erdem Ekin, pandemi dönemindeki uzaktan eğitim sürecini “berbat” sözüyle niteledi ve “Velilerde okulların tekrar kapanma korkusu çok yüksek. Uzaktan eğitim falan hikâye. Çocuklar güya ders gördü. Bir sürü öğrenci okuma yazmayı öğrenmeden sınıf geçti, diploma aldı” dedi.

Okullarda gerekli önlemlerin yeterince alınmadığını, sınıfların çok kalabalık olduğunu ve çocuklarının sağlıkları açısından endişe duyduklarını belirten Ekin, “Tahminimce okullar bir iki aya kadar yeniden kapanacak. Yine kötü bir yıl geçirecekler. Çocuğum bir sene sonra sekizinci sınıf, sonrasında sınava girecek. O sınavı kazanamazlarsa imam hatip lisesine gidecekler. Ya da biz koleje vereceğiz, bu bize minimum 60 bin lira eğitim masrafı demek” dedi. Ekin sözlerini şöyle sürdürdü:

“Velilerin yaşadığı en zor dönem. 12 yaşındaki bir çocuk nasıl gerekli önlemi alabilir ki? Daha küçük öğrenciler var onlar ne yapacak? İçeriye girerken çocuklara ateş ölçümü yapıyorlardı. O çocuklar korunmayı nereden bilecek? Fiziki koşullar oldukça kalabalık ve yetersiz. Bizim zamanımızda sınıflar 50 kişilikti şimdi de durum çok berbat halde. Sınıfların daha daraltılmış bir şekilde eğitim vermesi gerekiyor.”

BİRİNCİ SINIFTAN ÜÇÜNCÜ SINIFA: UZAKTAN EĞİTİM VERİMLİ GEÇMEDİ

Ankara Teğmen Kalmaz İlkokulu’nda çocuğu üçüncü sınıfa giden Nilgün Ekim’e göre yüz yüze eğitime geçilmesinde geç kalındı. Okulların ilk kapandığı dönemde kızının ilkokul birinci sınıf öğrencisi olduğunu, şimdi ise üçüncü sınıftan devam ettiğini ifade eden Ekim, uzaktan eğitim sürecinin verimli geçmediğini belirterek, “Biz ek ders aldırmak zorunda kaldık. Tam çocuklar okuma yazmayı yeni söktü, okullar kapandı. Uzun bir ara çocuklar uzaktan eğitim gördü ancak verimli bir süreç geçirmedik. Hâlâ çarpım tablosunu ezberleyemediler, okuma yazma da problemli oluyor. O yüzden okulların açılmasından dolayı memnunuz ama bir yandan da tedirginiz. Biz aşımızı olduk ama yine de kalabalık ortamlar hala riskli” ifadelerini kullandı.

‘KIZIMIZA EK DERSLER ALDIRDIK’

Teğmen Kalmaz İlkokulu’nda üçüncü sınıf öğrencisi kızı olan bir diğer veli ise Yıldız Doğan. Uzaktan eğitim sürecinde kendisinin de evde olduğunu, bu yüzden daha disiplinli bir çalışma süreci geçirdiklerini ifade eden Doğan, “Yine de yüz yüze eğitim kadar verimli olmadı. Biz bu süreçte ek dersler aldırarak durumu telafi etmeye çalıştık. O yüzden okulların açılmasından dolayı mutluyuz. Hem çocukların fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimleri için hem de eğitim sisteminin sürekliliği için önemliydi” dedi.

Covid-19 salgınından dolayı endişeli olduklarını söylese de “Bu salgınla yaşamayı öğreneceğiz” diyen Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sınıf mevcudu 33, bu yüzden biraz endişe var ancak okulda alınan önlemler son derece yerinde. Bu salgınla başa çıkmayı, kendimizi korumayı öğreneceğiz. Aşılarımızı yaptırdık. Süreci bekleyip göreceğiz.”

‘ANNE BEN ÜÇÜNCÜ SINIFI OKUMAYACAK MIYIM?’

İsmini vermek istemeyen bir veli ise okullar kapanmadan önce çocuğunun ikinci sınıf olduğunu, şimdi ise dördündü sınıfa geçtiğini hatırlatarak şöyle konuştu:

“Kızım ikinci sınıfın yarı dönemindeyken pandemiden dolayı okullar kapandı. Aradan geçen zaman diliminin ardından şu an dördüncü sınıf olarak okula geri döndü. Bana, ‘Anne ben üçüncü sınıfı okumayacak mıyım?’ diye soruyor. Onlara bu süreci anlatmak oldukça zor oldu. Eskiden okula gitmeyi seviyordu ama şimdi gerek televizyondan gerekse sosyal çevreden duyduklarından dolayı okula gitmekten biraz korkuyor. Uzaktan eğitim sürecinde eğitimden eksik kalmasın diye özel dersler aldırdık. Okumayı unutmasın diye alıştırmalar yaptık. Ama evdeki disiplin okuldaki kadar olamıyor.”

‘AŞI OLMADIK, GÜVENMİYORUZ’

Covid-19 salgınından kaynaklı endişeleri olduğunu söyleyen ancak aşı yaptırmadıklarını belirten bir başka öğrenci velisi ise, “Biz yaptırmadık; PCR testi de istemediler. Kendimizi koruyabiliyoruz. Aşıya çok güvenmiyoruz. Bu yüzden biraz beklemek, süreci görmek istiyoruz. Çocukların gelişimleri için okulların bir daha kapanmamasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

‘İYİ BİR EĞİTİMİN HAYALİNİ BİLE KURAMAYACAK İNSANLARIN OLDUĞUNU BİLMEK ÜZÜCÜ’

Çocuğunun lise 2’ye başladığını, geride kalan bir yılda lise eğitimini evden sürdürdüğünü ve lise aşamasına dair fikir sahibi olamadığını belirten bir veliye göre ise, okulların yeniden kapanması çocuğunun gelişimini olumsuz etkileyecek. Ergenliğe geçiş sürecinde çocukların okullardan uzak kalmalarının gelişimlerini olumsuz yansıyacağını belirten veli, “Liseye giden çocuğuma ilkokula gidiyor gibi şunu yap bunu yap diye anlattım. İnsanlarla şöyle diyalog kur, bunları yap, şunları yapma dedim. Normalde bu çocuk bu aşamadaki akranlarıyla bunları bilmesi, benim de bunları söylememem gerekirdi. Ama uzaktan eğitim sürecinde arkadaşlıkları da sanal sürdürüldüğü için yüz yüze iletişimi anlattık. Umarım adaptasyon sorunu yaşamazlar” dedi.

Lisenin, öğrencilerin gelecekteki mesleki alanını belirleyen önemli bir aşama olduğunu, ekonomik olarak iyi durumda olan ailelerin pandemi sürecini çok büyük kayıplarla atlatmadığını söyleyen veli sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz de şimdiden üç yıl sonrasını düşünüyoruz. Ne yaparız ne ederiz diye çevremizdekilere danışıyoruz. Ama birçok şeyin sonu paraya çıkıyor. Ekonomik şartları yaratabilirsek iyi bir eğitim alıp geleceği güzel olsun diye bekleyeceğiz. Bunun için şartları zorluyoruz ama karşılayabilecek miyiz bilmiyoruz. Hadi bizim durumumuz çok kötü değil, bir şekilde bir şeyleri oldurmaya çalışıyoruz. Ama iyi bir eğitimin hayalini bile kuramayacak insanların olduğunu bilmek üzücü.”

Etiketler okul öğrenci