Oktoberfest başladı: Bavyeralılar iki yıl sonra 'çimenliğine' yeniden kavuştu

Dünyanın en büyük halk şenliği sayılan Oktoberfest, iki yıl aradan sonra Münih'te başladı. Bavyeralıların dilinde 'Çimenlik' olarak bilinen şenliğe 2019'da yaklaşık 6,3 milyon ziyaretçi katılmıştı.

Fotoğraf: Oktoberfest Düzenleme Kurulu
Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

ALMANYA – Bavyeralılar kendilerini pek de Alman saymaz, siyasetçileri de çoğunlukla "Önce Bavyera, sonra Almanya" der. Bavyera eyaletinin dünyaca tanınmış, ekonomik değeri yüksek şirketlerinin yanı sıra, dünyaca tanınmış Oktoberfest'i var. Geçen mart ayında UNESCO tarafından 'Dünya Kültür Mirası' ilan edilen Oktoberfest, korona virüsü salgını nedeniyle iki yıl zorunlu bir aradan sonra 17 Eylül'de Münih'te yeniden başladı.

Her yıl olmak üzere, şimdiye kadar 187 kez düzenlenmiş olan Oktoberfest, 3 Ekim'e kadar sürecek. Şenlik, Bavyera eyaleti tarafından dünyanın en büyük halk şenliği olarak sunuluyor. En son 2019'da düzenlenen şenliğe Münih Belediyesi'nin verilerine göre, 6,3 milyon dolayında yerli ve yabancı ziyaretçi geldi. Oktoberfest'in dünyanın en büyük halk şenliği olduğu bağımsız bir kuruluş tarafından onaylanmış değil ancak en büyüklerinden biri olduğu ve dünyaca tanındığına şüphe yok. Almanya'nın birçok kentinde Oktoberfest adıyla şenlikler düzenlediği gibi, Türkiye'den Japonya'ya kadar birçok yabancı ülkede de Oktoberfest adı altında şenlikler düzenleniyor.

İLK GÜN 700 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ

Korona virüsü salgını nedeniyle "Bu yıl da yapılmasın" tartışmalarına karşın Münih Belediyesi, Oktoberfest'in yapılmasına karar verdi. Geleneksel olarak bira fıçısına musluk çakarak açılışı yapan Münih'in Sosyal Demokrat Partili (SPD) Anakent Belediye Başkanı Dieter Reiter, şenliğe izin vermekle doğru bir karar verdiklerini söyledi. Yine geleneksel olarak ilk birayı Bavyera eyaletinin Hıristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Başbakanı Markus Söder içti. Münih Belediyesi'nin verilerine göre ilk gün şenliği 700 bin kişi ziyaret etti. Havaların yağmurlu olması sebebiyle ilk hafta beklenen ziyaretçi sayısına ulaşılmadı ancak şenlik düzenleme kurulu başkanı Clemens Baumgaertner, Alman Haber Ajansı'na (DPA), ikinci hafta ziyaretçi sayısının artmasını beklediğini söyledi. Baumgaertner, doların euro karşısında değer kazanması sebebiyle ABD'den çok sayıda ziyaretçi bekliyor.

Fotoğraflar: Oktoberfest Düzenleme Kurulu

Öte yandan, Oktoberfest'in korona virüsü vakalarını yükseltmesi de bekleniyor çünkü şenlikte başta maske olmak üzere hiçbir sınırlama yok. Bu nedenle Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach ile Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder, ziyaretçileri dikkatli olmaya çağırdı.

PRENS VE PRENSESİN DÜĞÜNÜ İÇİN DÜZENLENMİŞTİ

Büyük bir çimenlikte, büyük bir lunapark eğlencesi sayılabilecek Oktoberfest, ilk kez 1810 yılında Bayvera Prensi Ludvig von Bayern ile Prenses Therese'nin düğünü dolayısıyla düzenlendi. Bu yüzden de Oktoberfest'in düzenlendiği çimenliğe prensesin adı olan 'Theresienwiese' deniyor. O tarihten günümüze kadar da neredeyse her yıl düzenlenen Oktoberfest, 200 yılı aşkın geçmişinde farklı nedenlerden 26 kez iptal edildi.

Oktoberfest denince ilk göz önüne gelen geleneksel giysili ve ellerinde birer litrelik beş-altı bira bardağı taşıyan kadınlar ve yine geleneksel giysi deri pantolonlu erkekler geliyor. İki hafta boyunca 13 bin dolayında kişinin çalıştığı Oktoberfest'te yaklaşık 550 sergici, ürünlerini ve eğlencelerini sunuyor. Oktoberfest denince ilk akla gelen, eleştiricileri tarafından 'içki eğlencesi' olarak nitelenen bira ve diğer yiyecekler bu yıl epeyce pahalı. Örnek olarak bir litre biranın fiyatı 16 euro'ya, bir litre suyun fiyatı 9,67 euro'ya kadar yükselmiş. Bunlara 'Bodrum fiyatları' desek pek yanlış olmaz sanırım.

Fotoğraf: Oktoberfest Düzenleme Kurulu

EKONOMİK DEĞERİ 1,25 MİLYAR EURO

İki hafta süren ve milyonlarca insanın katıldığı Oktoberfest, elbette eyalet ve katılımcı kuruluşlar ile şirketler için çok büyük bir gelir kaynağı. Münih Belediyesi Ekonomi ve Çalışma Dairesi'nin verilerine göre, Oktoberfest'in ekonomik değeri 2019'da 1,25 milyar euro'ya ulaşmış. Verilere göre, 6,3 milyon ziyaretçi, 16 günde 448 milyon euro harcamış. Bu da kişi başına 71 euro ediyor. Yabancı ziyaretçiler, Münih ve çevre kentlerde alışveriş için 289 milyon euro harcıyor. Barınma ve gastronomi içi harcanan para ise 513 milyon euro'yu buluyor.

2014 yılı verilerine göre Oktoberfest'i ziyaret edenlerin yüzde 70'i Bayvera eyaletinden geliyor. Diğer ziyaretçilerin yüzde 3,9'u İtalya, 3,7'si ABD, 2,9'u Avusturya, 1,4'ü İngiltere, 0,4'ü Hindistan, 0,9'u da Avustralya'dan geliyor. 

Etiketler Bavyera Oktoberfest