Oktay: İller, ilçeler ulaşmadığımız hiçbir yer yok

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Kurtarılan ve tedavisi devam eden kişi sayısı 72 bin 879. Beslenmede bugün 1 milyon 300 bin öğün kapasitesine ulaşıldı. İller, ilçeler ulaşmadığımız hiçbir yer yok.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Maraş merkezli depremlerde resmi rakamlara göre can kaybı sayısının 17 bin 674'e ulaştığını açıkladı.  

Oktay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile AFAD Koordinasyon Merkezi'nde açıklama yaptı. Son 24 saatte enkazlardan 121 kişinin sağ kurtarıldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'ın açıklamaları özetle şöyle:

- Şu anda 29 bin 622 arama kurtarma ekibi sahada. 

- Bu arama kurtarma ekiplerinden 6 bin 479'u 75 ülkeden geldi. 

- Ne yazık ki bizi üzen, üzmeye devam eden hayatını kaybeden vatandaşlarımız. Şu an itibarıyla 17 bin 674 olmuş durumda.

- Kurtarılan ve tedavisi devam edenler var, bu vatandaşlarımızın sayısı 72 bin 879.

- Toplam sahada çalışan personel sayısı 120 bin 344. 

- Köylere bugün daha yoğunlaşmış durumdayız. Kilis ve Şanlıurfa'da arama kurtarma çalışmaları tamamlanmıştır. Diyarbakır, Adana ve Osmaniye'de de arama kurtarma çalışmaları büyük oranda tamamlanmıştır. Elimizdeki imkanları diğer illere odaklamış durumdayız. İnşallah oralarda da bir an önce tüm çalışmaları tamamlamayı ümit ediyoruz.

- Sahada an itibarıyla iş makinalarıyla birlikte 12 bin 241 araç var. Afet bölgesinde 933 vinç bulunuyor. Hava, deniz ve kara araçlarını bütün yoğunluğumuzla kullanıyoruz. 81 uçak ve 79 helikopterle havadan faaliyetlerimiz çok yoğun şekilde devam ediyor. Hava şartları da hava araçlarını kullanmamıza müsaade ettiği için çok daha yoğun hem lojistik destek hem sahaya intikalde hızlılık ama aynı zamanda da yardımların ulaştırılmasıyla alakalı özellikle ücra köşelere, bize çok ciddi bir esneklik ve hız kazandırmış durumda. 2 bin 293 sorti yapılmıştır. Çok ciddi bir operasyon. Yine ilaveten gemilerle bu faaliyetleri denizden de yürütüyoruz 22 aracımızla. Ayrıca Türk Hava Yollarımız var. Bugüne kadar 177 sefer de THY yapmış durumda. 82 bin vatandaşımızı ve görevli ekibi ücretsiz olarak taşımıştır. Ayrıca 46 kargo seferinde de 3 bin 245 ton malzeme taşımıştır.

-Beslenme konusunda ciddi mesafe katedildi. Tüm iller ilçeler ulaşmadığımız hiçbir yer yok. Ve köylere yoğunlaşmış durumdayız. Bugün gün içerisinde 1 milyon 300 bin öğün kapasitesine ulaşıldı. Bunu daha da artıracağız. 

- Şehir içerisindeki barınmalar devam ediyor. Bu 800 bini aştı. Yaklaşık 40 bin civarında kişi tahliye edildi. (HABER MERKEZİ)