Öksürüğün sesine kulak verin: Ne zaman önlem alınması gerekir?

Sağlıklı insanların günlük hayatlarında arada bir öksürmesi olağan sayılıyor. Ancak 3 haftadan uzun süre devam eden öksürüğün nedenleri mutlaka araştırılmalı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tıbbi olarak öksürük, hava yollarını mukus, mikrop, bakteri ve yabancı cisim gibi maddelerden temizlemeye yarayan bir refleks olarak tanımlanıyor. En yaygın görülen öksürük türü, basit bir soğuk algınlığının ardından başlıyor. Bu tip bir öksürüğün en fazla 2 hafta içerisinde geçmesi bekleniyor. Öksürük eğer 3 haftadan uzun sürerse mutlaka bir doktora gidilmesi tavsiye ediliyor.

Sigara içenler için ise öksürük sadece sigaraya bağlanan bir ‘yan etki’ gibi gözüktüğü için bu kişiler uzun öksürük sürelerini de doğal kabul ediyorlar. Oysa öksürük pek çok hastalığın da habercisi. Pek çok sigara tiryakisi zamanında kontrole gitmedikleri için KOAH, akciğer kanseri gibi ciddi hastalıkların teşhisinde çok geç kalıyorlar.

ÖKSÜRÜĞÜN NEDENLERİ

Geçmeyen öksürük için en yaygın nedenler şöyle sıralanıyor:

Virüs ve bakteriler, alerjenler, geniz akıntısı, asit reflü, KOAH (Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı), astım, kalp yetmezliği, akciğer kanseri, uyku apnesi.

Böyle riskli hastalıkları erken yakalayabilmek için uzun süren öksürüklerde mutlaka bir kontrol muayenesine gidilmesi tavsiye ediliyor. 

TEDAVİ ÖNERİLERİ

Hastaların, ilaçlı tedavinin dışında kendilerini rahatlatmak için başvurabilecekleri yollar da var. Sigara içenler için ilk tavsiye tabii ki sigarayı bırakmaları. Onun dışında bol sıvı alarak boğazı sürekli nemli tutmak, geniz akıntısını engellemek için uyurken yüksek bir yastık kullanmak, gargara yapmak, havası kötü ortamlardan, yeni yıkanmış çamaşırlardaki deterjan kokusundan uzak durmak, bitki çayları içmek bunlardan bazıları. Özellikle zencefilin öksürüğü iyi geldiği doktorlar tarafından vurgulanıyor. Bir bardak sıcak suya eklenen 20-40 gram taze zencefil öksürük üzerinde etkili oluyor.

Etiketler öksürük Tedavi