Oksijen tükenmiş olabilir: Okyanusun derinliklerindeki denizaltı hala bulunamadı

Pazar gününden bu yana haber alınamayan ve 96 saatlik depo ile yola çıkan denizaltında, oksijeninin bugün Türkiye saatiyle 14.00 civarında tükendiği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Titanik enkazını görmek üzere 5 kişiyle yola çıkan ve Atlas Okyanusu'nda kaybolan "Titan" adlı denizaltıdaki yolcuların oksijeninin tükendiği değerlendirilse de arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. ABD Sahil Güvenlik yetkililerince yapılan hesaplamalara göre, "Titan yolcularının oksijenlerinin bugün yerel saatle öğlen bitebileceğinin öngörüldüğü" açıklamalara karşın ABD, İngiltere, Kanada ve Fransa'dan arama-kurtarma ekiplerinin denizaltıya ulaşma çabaları sürüyor. 

AA'nın aktardığına göre yetkililer, Titan'ın oksijeninin bugün Türkiye saatiyle 14.00 civarında tükendiğini değerlendiriyor. Titan'dan pazar sabahından bu yana haber alınamıyor.

ABD, ARAMA ALANINI GENİŞLETTİ

Denizaltının sahibi olan şirketin başkanı Sean Leet, Titan'ın ortadan kaybolmasından bu yana ilk kez açıklama yaptı. Leet, kayıp 5 kişinin sağ olarak bulunmasını umduklarını söyledi. ABD Sahil Güvenliği, arama alanını iki katına çıkardı. Deniz tabanından yaklaşık dört kilometre aşağıya ulaşabilen bir robota sahip Fransız gemisi Atalante arama ve kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak için sahada bulunuyor.

Atalante'den yönetilen Fransız araştırma enstitüsü Ifremer'ın deniz aracı 'Victor 6000' arama bölgesine ulaştı. Aracın ışık ve kameraları su üstündeki ekibin gerçek zamanlı olarak okyanus yüzeyini görmesini sağlayacak. Güney Fransa'daki üste sakin bir ortam hakim, Victor 6000 ekibinin son derece deneyimli olduğu belirtiliyor.

STARLINK KULLANILIYOR

Geminin, Elon Musk'ın şirketi SpaceX'e ait Starlink uydu internet sistemini kullandığı belirtildi.

NELER BİLİNİYOR?

Bilet fiyatının 250 bin dolar olduğu kayıp denizaltıda, havacılık sektöründe hizmet veren Action Aviation'ın sahibi İngiliz milyarder Hamish Harding, Pakistanlı iş insanı Şahzada Davud ve oğlu Süleyman Davud, denizaltının sahibi OceanGate şirketinin kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Stockton Rush ve Fransız denizaltı pilotu Paul Henry Nargeolet'nin olduğu biliniyor.

Yaklaşık 96 saatlik oksijen kaynağıyla yola çıkan ve yolculuk süresinin iki buçuk saat öngörüldüğü Titan'ın, "Polar Prince" adlı gemiyle iletişimi, dalıştan 1 saat 45 dakika sonra kesilmişti. GPS'nin çalışmadığı su altında, denizaltı yüzeydeki gemiden gelen mesajlarla yönlendiriliyordu.

Öte yandan uzunluğu 6,4 metre civarında denizaltı, alan darlığı ve sınırlı gıda stokunun yanında yetersiz teknolojik ekipman nedeniyle uzmanlarca "ilkel" olarak tanımlanıyor ve uzun süre su altında kalmak için uygun olmadığı ifade ediliyor. Denizaltının, diğer bazı deniz araçlarında da kullanılan video oyunu kontrolörüyle yönetildiği bildirildi. Yolcuların, denizaltının kendi kendine yüzeye çıkması durumunda bile dışarıdan 17 cıvatayla kapatıldığı için yardım gelene kadar çıkmalarının mümkün olmadığı aktarıldı. (DIŞ HABERLER)