Okan Tüysüz: 2025'te yeni deprem tehlike haritası yayınlanacak

Prof. Dr. Okan Tüysüz, yeni bir deprem haritası için çalışmaların devam ettiğini ve muhtemelen 2025 yılında yeni bir deprem tehlike haritasının yayınlanacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Rumeli Üniversitesi’nde Prof. Dr. Okan Tüysüz’ün konuşmacı olarak katıldığı, 'Deprem ve Türkiye' konulu seminer online gerçekleştirildi. Depremler konusundaki bilgilerinin henüz çok sınırlı olduğunu belirten Tüysüz, "Bu durum sadece ülkemiz için değil, dünya genelinde de geçerlidir. Depremin önceden bilinmesi mümkün değildir. Her depremde yeni şeyler öğreniyoruz ve her öğrendiğimiz bilgiyi deprem tehlike haritasına yansıtıyoruz. Şu anda yeni bir harita için çalışmalar devam ediyor ve muhtemelen 2025 yılında yeni bir deprem tehlike haritası yayınlanacak" diye konuştu.

Seminerde Tüysüz, Türkiye'deki depremlerin iki büyük fay hattından kaynaklandığını ifade etti. "Türkiye'deki depremlere baktığımızda, Türkiye'yi etkileyen iki büyük fayın olduğunu görürüz" diyen Tüysüz, şunları söyledi:

"Bunlardan bir tanesi en güneyde Kızıl Deniz'de başlar ve Doğu Anadolu Fayı'na (EAFZ) kadar uzanır. Bu fay, Bingöl Karlıova'dan başlayarak, Karadeniz'e paralel bir şekilde Niksar, Erzincan, Tosya, Çankırı, Çerkeş'i geçerek Marmara Denizi'ne ve Edremit Körfezi'ne uzanır. Toplamda 1600 km boyunca uzanan bu faylar önemlidir."

"Anadolu'da daha kısa fay hatları da bulunmaktadır, özellikle Ege bölgesinde ve Anadolu'nun iç kesimlerinde" diyen Tüysüz, "Bütün bunlar, Anadolu'da depremlerin neden oluştuğunun cevaplarıdır. Eğer bir bölgede aktif bir fay varsa, orada deprem olur. Bu bölgede geçmişte depremler meydana gelmiştir ve gelecekte de olacaktır" şeklinde açıkladı.

‘DEPREMLERİN ÖNCEDEN BİLİNMESİ MÜMKÜN DEĞİL’

Prof. Dr. Okan Tüysüz, depremler konusunda bilinmeyenlerin hala çok fazla olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Depremlerin, faylar tarafından oluşturulduğunu biliyoruz ve bu fayların boyutları 10 km'den 500 km'ye kadar ulaşabilir. Ülkemiz için bu fayların derinliği genellikle 7 ile 15 km arasındadır. Dünya genelinde daha derin faylar da bulunmaktadır, ancak bu derinlikteki sıcaklık, basınç, fay düzlemlerinin sürtünme şekli, fayın geometrisi, kaya davranışı, geçmişte biriktirilen stres miktarı ve etkili olan kuvvetler gibi birçok faktörü tam olarak bilmiyoruz. Sadece dolaylı tahminlerde bulunabiliyoruz. Bu nedenle, depremler konusundaki bilgilerimiz henüz çok sınırlıdır. Bu durum sadece ülkemiz için değil, dünya genelinde de geçerlidir. Depremin önceden bilinmesi mümkün değildir. Her depremde yeni şeyler öğreniyoruz ve her öğrendiğimiz bilgiyi deprem tehlike haritasına yansıtıyoruz. Şu anda yeni bir harita için çalışmalar devam ediyor ve muhtemelen 2025 yılında yeni bir deprem tehlike haritası yayınlanacak.’’

Etiketler Okan Tüysüz deprem