ÖHD: Urfa cezaevlerinde 11 tutuklunun infazı keyfi ertelendi

ÖHD Urfa Şubesi Hapishaneleri İzleme Kurulu Eşsözcüsü Serhat Kurt, kentteki iki ayrı cezaevinde 11 tutuklunun infazının keyfi gerekçelerle ertelendiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şubesi, Urfa 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde infazı yakılan ve ertelenen siyasi tutuklulara dair hazırladığı raporu açıkladı. Dernek binasında gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan ÖHD Riha Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Serhat Kurt, Urfa 1 ve 2 Nolu cezaevlerinde Enver Kanmaz, Serhat Bulut, Hidayet Düger, Ahmet Yılmaz ve Abdulselam Demir'in infazlarının hukuka aykırı şekilde verilen disiplin cezalarıyla ertelendiğini; İsmail Hakkı Tursun, Mustafa Mak, Nurullah Tutal, Muhammed Ahmet İsa, Hayat Ömer ve Süleyman Devir'in infazları ise İdari Gözlem Kurulunun (İGK) keyfi gerekçeleri ile birden fazla kez en az 6 ay şeklinde ertelendiğini belirtti. 

'DENETLEME MEKANİZMASI YOK'

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, kurulların, pişmanlık ve duygusal durumları infaz erteleme gerekçesi yaptığını kaydeden Kurt, “Pişmanlık kriteri dışında infazın tüm aşamalarında, mahpusun hapishanelerin düzen ve güvenliği amaçlarıyla konulmuş kurallara uymadığını, haklarında iyi niyetli kullanıp kullanmadığı yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirip getirmediği gibi soruların cevabına göre iyi hal değerlendirmesi yapıyorlar. Ancak söz konusu cezaevlerinde mahpuslara hukuka aykırı sorular yöneltilmekte ve kişisel dünyalarını ilgilendiren fikirlerini açıklamaya zorlanarak mahpuslara keyfi disiplin cezaları verilmektedir. Burada mahpuslara sorulacak sorular ile verilen kararların denetlenmesine ilişkin herhangi bir mekanizma bulunmamaktadır” diye konuştu.

‘İGK SINIRSIZ YETKİLERLE DONATILDI’

Hukuka aykırı yönetmeliklerle kurulların yargı makamlarını aşan yetkilerle donatıldığını belirten Kurt, bunun cezaevi idarelerini tutuklulara karşı sınırsız ve keyfi yetkilerle hareket etme cesareti verdiğini kaydetti. Kurt, devamında şunları söyledi: “Mahpuslar hakkında uygulanan sürekli uzatma kararları işkence eşiğini aşmaktadır. İGK tarafından verilen kararlar sonucu yaşanan hak ihlallerine karşı Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesini (CPT), Adalet Bakanlığını ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonunu göreve davet ediyoruz.” (HABER MERKEZİ)