OHAL'de ihraç edildi, itirazı OHAL sonrası eylemler nedeniyle reddedildi

15 Temmuz askeri darbe girişimin ardından ilan edilen 2 yıllık OHAL sürecinde KHK’yle ihraç edilen Cemal Yıldırım'ın OHAL Komisyonu'na yaptığı itiraz reddedildi. Komisyon ret gerekçesi olarak Yıldırım'ın ihraç edildikten sonra yaptığı eylemler hakkında açılan soruşturmaları gösterdi. Hakkında 2019 yılında açılan davanın işe iade edilmemesi için gerekçe olarak sunulduğunu belirten Yıldırım, “Sistem iade edilmememiz için bir gerekçe yaratmış oldu” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara Defterdarlığı Muhasebe Müdürlüğü’nde çalıştığı sırada 2016 yılında yayımlanan 677 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen Cemal Yıldırım’ın OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’na yaptığı başvuru sonuçlandı. Komisyon Yıldırım hakkında ret kararı verdi.

İhraç edilmesinin ardından Ankara’nın farklı yerlerinde işe iade edilmesi talebiyle eylemler yapan Yıldırım’ın başvurusunun reddedilmesine gerekçe olarak ise bu süreçte hakkında açılan soruşturmalar gösterildi.

KOMİSYON RET KARARINDA SORUŞTURMALARI GEREKÇE GÖSTERDİ

KHK’ların ardından Yüksel Caddesi’nde eylem yapanlarla birlikte DHKP/C silahlı terör örgütüne üye olma suçlamasıyla 2019 yılında hakkında dava açılan Yıldırım’ın ret kararında, henüz sonuçlanmamış davaya ilişkin yapılan soruşturmaya atıf yapıldı.

Yıldırım’ın başvurusuna ret kararı veren komisyon başvurunun değerlendirme kısmında, “Başvuru konusu dosya kapsamında elde edilen bilgi, belge ve tespitler birlikte değerlendirildiğinde; başvurucunun, DHKP/C silahlı terör örgütüne üye olma suçu kapsamında hakkındaki soruşturma dosyasında mevcut bilgi, tespit ve belgeler ile kurum dosyasında yer alan bilgiler ve inceleme bölümünde belirtilen diğer tespitler söz konusu DHKP/C silahlı terör örgütüyle iltisak ve irtibatını ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.

Komisyon öte yandan, Yıldırım hakkında kurumu tarafından gönderilen dosyaya dair de kararında atıf yaparak, “Kurumu tarafından komisyona intikal ettirilen personel bilgi dosyasında, başvurucunun DHKP/C terör örgütü ile irtibatlı olduğu, örgütsel faaliyet ve etkinliklere katıldığına ilişkin bilgilerin bulunduğunun bildirildiği tespit edilmiştir” dedi.

‘SİSTEM İADE EDİLMEMEMİZ İÇİN GEREKÇE YARATMIŞ OLDU’

DHKP/C terör örgütü üyeliği suçlamasıyla hakkında 2019 yılında açılan davanın hala devam ettiğini, pandemi nedeniyle görülemeyen duruşmalar nedeniyle hakkında herhangi bir karar verilemediğini belirten Yıldırım, OHAL Komisyonu’nun ret kararına ilişkin, “Aynı davada yargılandığımız Nazan Bozkurt ve Mehmet Dersulu’ya da bu dava nedeniyle komisyon tarafından ret kararı verilmişti. Aslında beklediğim bir karar sadece tebliğ edilmesini bekliyordum. MİT de Ankara Emniyeti de benim hiçbir legal, illegal yapıyla bağımın olmadığını benden daha iyi biliyorlar. İşe dönmemem için açılmış bir davaydı” dedi.

60 gün içerisinde OHAL Komisyonu’nun kararına ilişkin dava açması gerektiğini ve bu davayı açacağını belirten Yıldırım sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

“Bana dava açılmasının nedeni işe geri dönmemem. OHAL Komisyonu hakkınızda terör soruşturması varsa direkt reddediyor. Hakkımda 2019’da açılan bu dava işe dönmemem için açılmış bir dava. Yoksa geçmişte sendikacılık faaliyetleri nedeniyle de yargılandım ve hepsinden beraat ettim. Beni işten atabilecekleri bir şey yoktu, iade de etmek istemiyorlardı. Bu süreçte mücadele de etmişsiniz ve işe dönmemeniz için hakkınızda bir dava açılıyor. Nazan Bozkurt ve Mehmet Dersulu’nun durumu da aynı. Onların da işe iade edilmeme gerekçesi bu yargılandığımız dava. Sistem iade edilmememiz için bir gerekçe yaratmış oldu. Yargıyı bir sopa olarak kullanmalarının örneklerinden bir tanesi. Hakkınızı arıyorsunuz, mücadele ediyorsunuz ve sistemle uğraştığınız için o da başka bir şekilde sizle uğraşmış oluyor. Kendi sopasını sistemin zoruyla ve yargı sopasıyla göstermiş oluyor.”

‘EYLEMLERİN SÜRMESİ GEREKİYOR’

Pandemi nedeniyle ara verdiği işe iade edilme talebiyle başlattığı eylemlere salgının azalmasıyla devam edeceğini belirten Yıldırım şunları söyledi:

“Eylemlerin sürmesi gerekiyor. Sonuçta yürütülen süreç hukuksuzluğun göstergesi. Bunu teşhir etmek üzerinden devam eder. Hukuksuz bir biçimde atılmış hukuksuz bir biçimde iadeniz engellenmiş bu KHK rejimini deşifre etmek üzerinden mücadelenin devam etmesi gerekiyor ve devam edeceğim. Pandemi nedeniyle ara verdim. Salgın hafiflediğinde tekrar Sakarya Caddesi’nde her cumartesi olacağım.”