OHAL Komisyonu’ndan Barış Akademisyenleri için ilk ret kararları

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, ‘Barış Bildirisi’ imzacısı Nail Dertli, Ahsen Deniz Morva, Erhan Keleşoğlu ve Hakan Ongan hakkında ‘ret’ kararı verdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Barış İçin Akademisler'in “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisi imzacısı Dr. Nail Dertli, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde 1 Eylül 2016 tarihinde yayımlanan 672 sayılı KHK ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden ihraç edildi.

İhracının üzerinden 5 yıl geçen Dertli’nin başvurusunu karara bağlayan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, ‘ret’ kararı verdi. Dertli’nin başvurusuna verilen ‘ret’ kararı ‘Barış Bildirisi’ imzacısı akademisyenlere ilişkin verilen ilk ‘ret’ kararı niteliği taşıyor.

DERTLİ: EN AZINDAN MAHKEME SÜREÇLERİNİ BAŞLATABİLECEĞİZ

E-devlet üzerinden sistemden OHAL Komisyonu’nun kararını gören Dr. Nail Dertli’nin, ‘ret’ kararının gerekçesinin tarafına bir ile iki ay süre arasında ulaşması bekleniyor.

Dr. Nail Dertli

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzalayan ve KHK ile üniversitesindeki görevlerinden ihraç edilen Dertli, ihracının üzerinden 5 yıl geçmesinin ardından verilen ‘ret’ kararına ilişkin şunları söyledi:

“İhracıma ilişkin bu zamana kadar resmi bir gerekçe görmedim ve herhangi bir delil de ihracıma ilişkin sunulmadı. Çok uzun zamandır hayatımızda bir belirsizlik vardı ve bu büyük belirsizlik en azından bu kararla netleşmiş olması benim açımdan rahatlatıcı oldu. En azından 5 yıl sonra da olsa gerekçeli kararla neden üniversiteden atıldığımı öğrenebilecek olmam daha iyi geldi. En azından mahkeme süreçlerini başlatabileceğiz. Öyle bir üzüntü hissettiğimi söyleyemem.”

MORVA, KELEŞOĞLU VE ONGAN’IN BAŞVURULARI DA RET

OHAL Komisyonu, İstanbul Üniversitesi’nden ihraç edilen Yrd. Doç. Dr. Ahsen Deniz Morva, Doç. Dr. Erhan Keleşoğlu ve Dr. Hakan Ongan’ın dosyalarını da karara bağladı. Komisyon ‘Barış Bildirisi’ imzacıları Morva, Keleşoğlu ve Ongan’a da ‘ret’ kararı verdi.

8 BİN 343 BAŞVURU KARAR BEKLİYOR

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, Aralık 2017'den bu yana OHAL dönemi KHK’leri ile ilgili 126 bin 758 hak ihlali başvurusundan 118 bin 415'i üzerinde karar verdi.

Geride kalan 4 yıllık süreçte 103 bin 365 başvuru ret, 15 bin 50 başvuru ise kabul edildi. Komisyonun karar vermesi beklenen halihazırda 8 bin 343 başvuru bulunuyor.

NE OLMUŞTU?

OHAL döneminde yayımlanan KHK’lerle üniversitelerindeki görevlerinden ihraç edilen ‘Barış Bildirisi’ imzacısı akademisyenler hakkında imzaladıkları bildiri nedeniyle davalar açılmış, mahkumiyet kararları verilmişti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), barış bildirisi imzacısı akademisyenlerin imza attıkları bildiri nedeniyle “silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçundan cezalandırılması nedeniyle ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine hükmetmiş, karar sonrası yerel mahkemeler akademisyenler hakkında beraat kararları vermişti.