'Öğretmenin maaşı son 10 yılda dolar bazında iki buçuk kat eridi'

24 Kasım Öğretmenler Günü'ne ilişkin açıklama yapan Eğitim Sen İzmir Şubeleri, öğretmen maaşının son 10 yılda, dolar bazında neredeyse iki buçuk kat eridiğine dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Eğitim Sen İzmir Şubeleri, 12 Eylül darbesinin ürünü olan 24 Kasım Öğretmenler Günü'nün eğitim ve öğretim sistemine yaptığı yıkıma ilişkin basın toplantısı düzenledi. Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube binasında düzenlenen toplantıda konuşan Eğitim Sen Yöneticisi Veysel Beyazadam, uluslararası anlamda “5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü” tüm dünya öğretmenlerinin aynı anda kutladığı bir gün olmasına rağmen, Türkiye’de 12 Eylül darbesi sonrasında ilan edilen 24 Kasım Öğretmenler Günü'nün her yıl olduğu gibi, bu yıl da öğretmenlerin en temel ve acil sorunları gündeme getirilmeden resmi törenler eşliğinde kutlandığını söyledi.

'SORUNLARIMIZA KALICI ÇÖZÜMLER ÜRETİLMESİNİ İSTİYORUZ'

24 Kasım tarihinin, Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Millet Mektepleri Başöğretmenliği’ni kabul ettiği gün olması açısından tarihsel bir gerçekliği ve önemi olduğunu belirten Beyazadam, bu durumun 24 Kasım Öğretmenler Günü’nün 12 Eylül darbecileri tarafından ilan edildiği gerçeğinin üzerini örtmemesi gerektiğini ifade etti. Beyazadam, “24 Kasım tarihi, bu yönüyle 12 Eylül zihniyetinin ve günümüzdeki temsilcilerinin oluşturmak istediği örgütsüz ve itaatkâr öğretmen profilinin idealleştirildiği simgesel bir gündür” dedi.

Ülkede bir süredir yaşanan ekonomik krizin etkisiyle iş ve yaşam koşullarının ciddi anlamda ağırlaştığını söyleyen Beyazadam, “Bir milyonu aşkın eğitim ve bilim emekçisinin yaşadığı ekonomik, sosyal ve mesleki sorunları çözmek için yıllardır adım atmayanların, gerçek sorunlarımızı görmezden gelenlerin her yıl aynı cümlelerle tekrarladıkları nutuklarını daha fazla dinlemek istemiyoruz. Her 24 Kasım’da öğretmenliğin kutsallığından, ‘onurlu bir meslek’ olduğundan söz edilmesinden vazgeçilmesini ve sorunlarımıza kalıcı çözümler üretilmesi istiyoruz” dedi.

'ÖĞRETMEN MAAŞI 10 YILDA İKİ BUÇUK KAT ERİDİ'

1 ABD dolarının ortalama 1.81 TL olduğu 2012 yılında, 1 bin 769 TL aylık alan 9'uncu derece 1'inci kademedeki bir öğretmenin maaşıyla 977 ABD doları alabiliyorken, bugün aynı derece ve kademede 4 bin 960 TL alan bir öğretmenin maaşının 394 ABD doları (1 $=12,60 TL) seviyesine indiğini belirten Beyazadam, öğretmenin maaşının son 10 yılda, dolar bazında neredeyse iki buçuk kat eridiğini söyledi.

Eğitimde özellikle son yıllarda esnek, güvencesiz ve angarya çalıştırma uygulamalarının belirgin bir şekilde arttığını da söyleyen Beyazadam, ücretli ve sözleşmeli öğretmenlik, mülakat ve güvenlik soruşturmaları nedeniyle yaşanan sorunlar, 500 bini aşkın işsiz, ataması yapılmayan öğretmenin varlığı gibi temel konuların çözümü noktasında bugüne kadar hiçbir somut adım atılmadığını kaydetti.

'HÜKÜMETİN DEĞİL, HALKIN ÖĞRETMENİ OLMAK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ'

Siyasi iktidarın haksız ve hukuksuz bir şekilde OHAL KHK’leriyle ihraç ettiği eğitim ve bilim emekçilerinin işine, ekmeğine, çalışma hakkına ve geleceğine yönelik hukuk dışı tutumların 375 sayılı KHK’nin 35'inci maddesi üzerinden devam ettirildiğine de değinen Beyazadam, KHK’lerle yaratılan haksız ve hukuksuz uygulamalara derhal son verilmesi gerektiğini vurguladı.

Öğretmenlerin ‘hükümet memuru’ olmadığını aktaran Beyazadam, son olarak şunları söyledi:

“Şu çok iyi bilinmelidir ki, dünyanın her yerinde eğitim emekçileri siyasi iktidarlara değil; halka ve öğrencilerine karşı sorumludur. Yıllardır ülkenin dört bir yanında fedakârca görev yaparken, aksi yöndeki tüm politika, uygulama ve dayatmalara rağmen hükümetin değil, halkın öğretmeni olmak için mücadele ediyoruz. Sadece öğretmenlerin değil, kötü ve sağlıksız koşullarda çalışan; hakları gasp edilen; tamamen hukuksuz siyasi kararlarla ihraç edilen, sürgün ve soruşturmalara maruz kalan bütün eğitim ve bilim emekçilerinin; eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanamayan milyonlarca çocuk ve gencimizin taleplerinin takipçisi olmayı sürdüreceğiz” (DUVAR)