ODTÜ Onur Yürüyüşü davası 10 Aralık’ta görülecek

ODTÜ'de 2019 yılında düzenlenen Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan 19 kişinin yargılandığı davanın dördüncü duruşması 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde görülecek. Uluslararası Af Örgütü’nün ‘ODTÜ Onur Yürüyüşü’nün yargılandığı davaya ilişkin başlattığı imza kampanyasında dünya genelinde destek 50 bini geçti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) 10 Mayıs 2019 tarihinde düzenlenen 9’uncu ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'ne katılan 18 öğrenci ve bir akademisyen, 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılmak" ve "İhtara rağmen kendiliğinden dağılmamak" suçlamalarıyla 4’üncü kez hâkim karşısına çıkacak.

Polis şiddetine maruz kalarak gözaltına alınan ve haklarında üç yıla kadar hapis cezası talep edilen 19 kişi hakkında Ankara 39’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek davada savcının mütalaasının ardından mahkeme heyetinin kararını açıklaması bekleniyor.

‘BERAATLE BİRLİKTE EMSAL BİR KARARIN ÇIKMASINI ÜMİT EDİYORUZ’

Hakim karşısına çıkacak 19 isim arasında yer alan ODTÜ öğrencisi Özgür Gür, 4’üncü duruşma öncesinde Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada davanın birçok açıdan öneminin olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Tümüyle anayasal hak olan bir gösteri yürüyüşü hakkı var ve biz bu yürüyüşü yapmak istediğimiz gün hukuksuz olarak kaldırılmıştı. Bu hakka rağmen yoğun bir polis şiddeti yaşandı ve soruşturma ya da dava dahi olmadan insanların bursları kesildi. Polisler ve rektörlük hakkında soruşturma başlatılması gerekirken bu yapılmıyor ve bizler yargılanıyoruz. Geldiğimiz noktada da ilk defa bir Onur Yürüyüşü davasında yargılanan insanlar ‘ben yürüyüşe katıldım’ dedi. Bu noktada hakimin Onur Yürüyüşü hakkında karar vermesi gerekiyor. Beraatle beraber emsal bir kararın çıkmasını ümit ediyoruz."

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ’NÜN KAMPANYASINA DESTEK DEVAM EDİYOR

Öte yandan ODTÜ Onur Yürüyüşü'nün yargılandığı dava, Uluslararası Af Örgütü tarafından her yıl düzenlenen dünyanın en büyük insan hakları kampanyası Haklar İçin Yaz'ın 2020 için seçilen 10 vakasından biri oldu.
Tüm dünyada yürütülen kampanyada toplanma özgürlüğü hakkını kullanan ODTÜ'lülerin beraat ettirilmesi talep ediliyor. Kampanya kapsamında ODTÜ öğrencileri için Japonya'dan, İsviçre'ye, Kanada'dan Portekiz'e dünyanın dört bir yanından on binlerce kişi harekete geçti ve yalnızca birkaç haftalık sürede 10 ülkeden toplanan imza sayısı 50 bini geçti. Kampanyaya Türkiye’den destek veren kişi sayısı da 15 bine yaklaştı.

‘BU DAVA BERAATLE SONUÇLANMALIDIR’

Uluslararası Af Örgütü Kampanyalar ve İletişim Direktörü Tarık Beyhan, davaya ilişkin şunları kaydetti:

"2019 yılında gerçekleştirilmek istenen Onur Yürüyüşü hukuksuz bir şekilde yasaklandı ve kolluk kuvvetleri eliyle engellendi. Uluslararası Af Örgütü olarak toplanma özgürlüğü hakkına dair gözlemde bulunmak, bu yürüyüşü izlemek için yürüyüş günü ODTÜ'deydik. Barışçıl şekilde gösterilerini gerçekleştirmek isteyen öğrenciler polis şiddetiyle karşı karşıya kaldılar. Aslında keyfi ve orantısız güç kullanan kolluk kuvvetleri hakkında soruşturma açılması gerekirken, öğrenciler hakkında soruşturma açıldı. Başından itibaren hiç başlamamış olması gereken bu dava beraatle sonuçlanmalıdır. Adil yargılanma hakkının korunduğundan emin olmak adına duruşmayı gözlemliyor olacağız."

Uluslararası Af Örgütü’nün ODTÜ Onur Yürüyüşü davasına ilişkin başlattığı kampanyaya şu adresten destek olunabiliyor...