NYT: Biden'ın İsrail'e desteği Beyaz Saray çalışanlarında öfke yarattı

ABD basınına yansıyan haberlere göre, ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'e desteği dolayısıyla hem destekçileri hem de bazı Beyaz Saray çalışanlarının öfke ve hayal kırıklığı ile karşı karşıya.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ve Hamas arasında varılan geçici ateşkes, bugün itibarıyla altıncı gününde devam ederken, ABD Başkanı Joe Biden'ın 7 Ekim'de başlayan çatışma ve saldırı sürecinde İsrail'e gösterdiği destek ve dayanışmanın destekçileri ve bazı Beyaz Saray çalışanları arasında derin bir öfke ve hayal kırıklığına neden olduğu iddia edildi. 

The New York Times'ın haberine göre, Biden, İsrail ile olan dayanışması dolayısıyla destekçilerinin ve yaklaşımı karşısında hayal kırıklığına uğradığını söyleyen bazı Beyaz Saray çalışanlarının 'derin öfkesi' ile karşı karşıya. Başkan Biden'ın çatışmaların ilk haftasında ABD'de yaşayan tanınmış Müslüman ABD'lileri Beyaz Saray'a davet ettiği ve kendileriyle ABD'deki İslam düşmanlığını ele aldığı aktarılan haberde, Biden'ın bazı misafirlerinin içinde bulundukları acı ve sıkıntıyı gizlemeye çalışmadığı ifade edildi. Toplantıya katılan dört kişinin NYT ile paylaştığı bilgiler göre, katılımcılar Biden ile burada 'açık açık' konuştu.

'MÜSLÜMAN TOPLUMUNUN İNSANDIŞILAŞTIRILMASININ BİR SONUCU'

Buna göre, Beyaz Saray'da düzenlenen ve 30 dakika olarak planlanmasına karşın bir saatten fazla süren özel toplantıya katılanlar, Biden'ın 7 Ekim saldırılarının ardından İsrail'e yönelik tavrının pek çok kişi tarafından İsrail'in Gazze'yi bombalaması için verilen bir izin gibi görüldüğünü anlattı. Biden'ın Gazze'de yaşanan ölümlere ilişkin paylaşılan rakamlardan şüphe duyduğunu ifade etmesini 'rencide edici' olarak nitelendiren katılımcılar, Chicago'da 6 yaşındaki Müslüman bir çocuğun bıçaklanarak öldürülmesinin ABD'deki Müslüman toplumunun insandışılaştırılmasının yıkıcı bir sonucu olduğuna dikkat çekti.

Biden'ın toplantı sırasında asistan ve danışmanlarının kendisini toplantı salonundan çıkarmaya çalışmasına karşın eleştirileri dinleyip kendi kayıp ve yas deneyimlerini anlattığı bilgisi paylaşılan haberde, Biden'ın toplantı sırasında kamuoyu önünde benimsediği söylemde bazı hatalar yapılmış olabileceğini kabul ettiği belirtildi. 

'BIDEN, KALICI ATEŞKES ÇAĞRISINDA BULUNACAĞINI SÖYLEMEDİ'

 Katılımcıların aktardığı bilgilere göre, toplantı Başkan Biden'ın bundan birkaç yıl önce Müslüman karşıtı bir nefret saldırısında erkek kardeşini kaybeden bir kadına sarılmasıyla sona erdi. Öte yandan, toplantıya katılan ABD'li Müslüman toplumu temsilcileri, Biden'dan Gazze'de kalıcı ateşkes çağrısı yapacağı sözünü alamadan toplantıdan ayrıldı.

 Bu toplantının ABD Başkanı Joe Biden'ın hem destekçileri arasında hem de Beyaz Saray'ın içinde, özellikle de genç çalışanlar arasında gözlenen derin öfkenin bir emaresi olduğu yorumunu yapan The New York Times, özellikle Arap veya Müslüman Beyaz Saray çalışanlarının böyle bir öfke duyduğunu ve hizmet ettikleri başkanın yaklaşımı ve politikaları karşısında hayal kırıklığına uğramış hissettiklerini aktardı. 

'BU, YALNIZCA SONRADAN DİLE GETİRİLEN BİR DÜŞÜNCEYDİ'

Biden yönetimi yetkilileri Başkan'ın İsrail'in Hamas'ın saldırısı karşısında kendisini savunma hakkı olduğunu söylemesinin 'hikayenin sadece bir kısmı' olduğunu ve Biden'ın İsrail ile dayanışmasının Gazze'ye insani yardım girmesi ve Refah geçişinin açılması için Başbakan Benjamin Netanyahu üzerindeki nüfuzunu arttırdığını savunurken, Arap toplumuna göre, Biden'ın söz konusu sözleri yalnızca sonradan dile getirilen bir düşünceydi.

Biden'ın hayatını kaybeden insanlar için 'savaş yürütmenin bedeli' ifadelerini kullanması ise Beyaz Saray'daki bazı çalışanlar arasında dahi öfke ve tepkiye neden olmuştu. Buna göre, bazı çalışanlar, Biden'ın Yahudi personel için dile getirdiği destek mesajlarını personel içindeki Arap ve Müslüman çalışanlara karşı duyarsız olarak algılayabilirdi.

'BEYAZ SARAY ÇALIŞANLARI TOPLANTIDA ENDİŞELERİNİ DİLE GETİRDİ'

Gazetenin paylaştığı bilgilere göre, Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Jeffrey D. Zients, konuyla ilgili rahatsızlık duyan çalışanların şikayetlerini dinlemek için birden fazla toplantı düzenledi. Yakın zaman önce düzenlenen böyle bir toplantıya, Zients'in yanı sıra Biden'ın baş danışmanı Anita Dunn, Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Jon Finer ve Halkla İlişkiler Direktörü Stephen Benjamin de katılmıştı. Bu toplantıda Biden'ın strateji ve söyleminden memnuniyet duymayan Beyaz Saray çalışanları endişelerini dile getirdi. (DIŞ HABERLER)