NYT: ABD Dışişleri Bakanlığı Rusya'yı 'terör sponsoru' ilan etmeye çekiniyor

ABD Senatosu'nun Rusya'nın "terör sponsoru" ilan edilmesi için oybirliğiyle aldığı ancak bağlayıcılığı olmayan karara rağmen ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bu kararı uygulamaya "çekindiği" aktarıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Rusya'nın "terörizmin devlet sponsoru" ilan edilmesine yönelik çağrılara olumlu karşılık vermekten "çekindiği" yönünde haber yayınlandı. 

New York Times (NYT) gazetesinde Michael Crowley ve Edward Wong imzalı haberde, ABD Senatosu'ndan Rusya'nın "terör sponsoru" ilan edilmesine yönelik çağrılara ABD Dışişleri Bakanlığı'nın sessiz kaldığına dikkat çekildi. 

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin bu konudaki girişimlerinin ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'de karşılık bulmadığı belirtilen haberde, "Blinken'e haftalardır Rusya'nın 'terör sponsoru' ilan edilmesi için baskı yapılıyor. Ancak Blinken, Washington'la Moskova arasında kalan son diplomatik kalıntıları da ortadan kaldırabilecek bir hamleye direniyor" denildi.

'YAPTIRIMLAR AYNI ETKİYİ YARATIYOR'

ABD Senatosu'nun Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarından ötürü "terör sponsoru" ilan edilmesi yönünde bağlayıcılığı olmayan bir kararı oybirliğiyle aldığı hatırlatılan haberde, Küba, Suriye, Kuzey Kore ve İran'ın halihazırda ABD'nin "terör sponsoru ülkeler" listesinde yer aldığı da vurgulandı. Blinken'in ise basın toplantısında konuyla ilgili sorulara "Rusya'ya uygulanan yaptırımların sonuçta aynı etkiyi yarattığı" yönünde yanıt verdiği belirtildi. 

Blinken'in Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'la perşembe günü yaptığı telefon görüşmesinde, iki ABD vatandaşının serbest bırakılması için "baskı yaptığı" bilgisi de haberde yer aldı.

UKRAYNA VE LETONYA ÇAĞRI YAPMIŞTI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın "terör sponsoru" ilan edilmesi için Batı ülkelerine çağrıda bulunmuştu. Benzer bir çağrı, Rusya'nın gaz akışını kestiği Letonya'dan da da gelmiş, Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkēvičs, "Avrupa Birliği, Rusya'yı terörizmin sponsoru olarak görmeli, vatandaşlarına turist vizesi yasağı uygulamalı" çağrısı yapmıştı. (DIŞ HABERLER)