Nuriye Ortaylı yazdı: Covid'de durum kötüleşiyor, ne yapmalı?

Türkiye'nin korona salgınında son durumunu inceleyen Dr. Nuriye Ortaylı, yöneticilere verilerin şeffafça paylaşılması çağrısı yaptı ve tüm kurumlarla işbirliğine çağırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halk sağlığı uzmanı Nuriye Ortaylı YetkinReport'ta yayınlanan son yazısında Türkiye'nin Covid-19 salgınındaki son durumunu ele aldı. Durumun gittikçe kötüleştiğini belirten Ortaylı, salgın yönetiminin iyi bir liderlik gerektiğini fakat yönetenlerin de paralize olduğunu ifade etti. 

Türkiye'nin, salgında kötü yönetim sergileyen Avrupa ülkelerinden bile daha kötü bir halde olduğunu grafiklerle ortaya koyan Ortaylı, yöneticilere güven kalmadığını ve her şeyin sil baştan inşa edilmesi gerektiğini vurguladı.

"Zarardan dönmek için ne yapmalı?" sorusunu yönelten Ortaylı'nın yazısından bir bölüm şöyle:
"Yetersiz salgın yönetim kapasitelerini arttırmak gerekiyor. Bunun için, akademiden, meslek örgütlerinden, bağımsız araştırma gruplarından ekipler bir araya getirilebilir. Eğer verilere de -sansürsüz- ulaşırlarsa, hangi tedbirlerin etkisinin ne olacağı, her bir tedbirin topluma ve devlete maliyetinin ne kadar olacağı gibi sorulara çok kısa sürede cevaplar üretebilirler.
Salgın kontrolü bu tür bir çalışmanın üzerine kurulmalıdır. Hedef günü kurtarmak değil, bulaşma hızını bir an önce düşürmek, ölümleri önlemek olmalıdır. Bundan sonra da kaç turistin geleceği belli olmayan otelleri değil, okulları bir an önce açmak ve açık tutmak amaçlanmalıdır.
Toplumun mücadeleye katılımını sağlamak için doğru düzgün bir iletişim stratejisi geliştirilmeli. Belediyeler (evet, muhalifler dahil) ve sivil toplum kuruluşları rakip değil, ortak olarak görülmeli, öyle davranılmalı.
Bu tür adımlar, doğru tedbirlerin saptanması ve uygulanmasını kolaylaştırır. Hem de kaybedilen güvenin yeniden inşasına katkıda bulunur. Bu bir savaş ve ancak topyekûn seferberlikle yenebiliriz.
Virüs kendi kendisini yok etmeyecek. Vaka sayısı elli bine ulaşınca mucizevi bir şekilde plato çizip düşmeyecek. Tersine güçlerimizi birleştirmez ve bu uyku halinden uyanmazsak, büyük bir kâbusun içine yuvarlanacağız."

YAZININ TAMAMI