Nükleer santral yangını | Zelenskiy uçuşa yasak bölge istedi, Rusya sabotajcıları suçladı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, nükleer santral yangınından sonra bir kez daha uçuşa yasak bölge çağrısı yaptı. Rusya ise yangından Ukraynalı sabotajcıları sorumlu tuttu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - NATO üyesi ülkelerin Rusya'nın Ukrayna'daki harekatını değerlendireceği dışişleri bakanları toplantısından önce Zaporijya Nükleer Santrali'nde yangın çıkması nedeniyle gerilim iyice tırmandı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, yangını gerekçe göstererek uçuşa yasak bölge çağrısını yineledi. Rusya Savunma Bakanlığı ise Ukraynalı sabotajcıları suçladı. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu da, radyasyon tehlikesi olmadığını duyurdu.

'SADECE UÇUŞA YASAK BÖLGE GARANTİ EDER'

Zelenskiy, "Rusya'nın nükleer altyapıyı bombalamamasını sadece uçuşa yasak bölge garanti edecektir" deyip, Rusya'yı Ukrayna'da altyapıyı kasten hedef almakla suçladı.

RUSYA HALKINA PROTESTO ÇAĞRISI

Ukrayna Devlet Başkanı, Rusya halkına da doğrudan seslenerek protesto çağrısında bulundu. Zelenskiy, "Rusya halkı size seslenmek istiyorum. Bu nasıl mümkün olabilir? Nihayetinde 1986'da, Çernobil faciasına karşı birlikte savaştık" diyerek Rusya halkına nükleer santralde yaşananlara karşı sokağa dökülme çağrısında bulundu.

RUSYA: YANGINDAN UKRAYNALI SABOTAJCILAR SORUMLU

Rusya Savunma Bakanlığı ise bu sabah santraldeki kontrolün kendi ellerine geçtiğine dair açıklamasında yangından Ukraynalı sabotajcıları sorumlu tutarak, 'canavarca bir provokasyon' nitelemesi yaptı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, santralin normal çalıştığını ve bölgenin 28 Şubat'tan beri kendilerinin kontrolünde olduğunu söyleyerek, "Fakat dün gece nükleer santralin yanındaki bölgede, Kiev'deki milliyetçi rejim tarafından devasa bir provokasyon yapıldı" dedi.

'EĞİTİM BİNASINDAN RUS ASKERLERİNE ATEŞ AÇILDI' 

Rus sözcü, bölgede bir Rus devriye ekibine Ukraynalı bir sabotajcı grubu tarafından saldırıldığını savundu. Konaşenkov, "Ulusal Muhafızların devriye ekibi, Zaporijya nükleer santralinin yakındaki bölgede Ukraynalı sabotajcı grubun saldırısı altında kaldı. Rus Ulusal Muhafızlarına, karşı ateşi provoke etmek amacıyla santralin dışındaki bir eğitim merkezinin bazı katlarının pencerelerinden küçük silahlarla ateş açıldı" dedi. Rus sözcü, muhafızların saldırıyı bastırmak için ateşe karşılık verdiğini, sabotajcı grubun ise eğitim binasını terk ederken ateşe verdiğini savundu. 

UAEK: RADYASYON SIZINTISI YOK

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan (UAEK) da yangına ilişkin yeni açıklama var. UAEK Başkanı Rafael Mariano Grossi, santraldeki reaktörlerin güvenliğinin etkilenmediğini ve radyoaktif madde sızıntısı yaşanmadığını söyledi. Grossi, santraldeki radyasyon izleme mekanizmasının çalıştığını, olay sırasında da güvenlik personelinden iki kişinin yaralandığını aktardı. Buna göre, teknik ekipten yaralanan yok.

Grossi, "Ukrayna'ya gitmeye hazırım" diyerek, kısa süre önce Rusya'nın kontrolüne geçen Çernobil'i ziyaret etmeye hazır olduğunu her iki tarafa da ilettiğini açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan ve Energodar kentinde bulunan Zaporijya nükleer santralinin beş katlı eğitim binasında bu sabaha karşı yangın çıktı. Radyasyon seviyesinde yükselme olmadığı aktarılırken, Ukrayna Devlet Acil Servisi yangının yaklaşık üç saat sonra söndürüldüğünü açıkladı. Olayda ölen veya yaralanan olmadı.

YANGIN NASIL ÇIKTI?

Ukraynalı yetkililer, Rus güçlerinin santrali vurduğunu savundu. Santral yakınında dünden beri çatışmalar yaşandığı bilinirken, Rusya Savunma Bakanlığı suçlamayı reddederek yangını sabotajcıların çıkardığını duyurdu. Bakanlık açıklamasında, santralin Rusya ordusu tarafından kontrol altına alındığı ve sorunsuz çalıştığı da aktarıldı.

ZELENSKİY'DEN 'NÜKLEER TERÖR' SUÇLAMASI

Zelenskiy, yangın haberinin ardından yaptığı ilk açıklamada Avrupa'ya 'uyanma' çağrısında bulunarak, Rus güçlerini 'nükleer terör'le suçladı. Rus askerlerinin nükleer santrale ateş açtığını savunan Zelenskiy, Moskova'nın 'nükleer teröre başvurduğunu ve Çernobil felaketini tekrar etmek istediğini' savundu. Zelenskiy, “Rusya dışında hiçbir ülke nükleer güç ünitelerine ateş açmadı. Bu tarihimizde ilk kez oluyor. İnsanlık tarihinde. Terör devleti şimdi nükleer teröre başvurdu” dedi.

BIDEN ZELENSKİY İLE GÖRÜŞTÜ

Yangın haberinin ardından, ABD Başkanı Joe Biden da bilgi almak için Zelenskiy'yle görüştü. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Başkan Biden, Rusya'yı bölgedeki askeri faaliyetlerini durdurmaya ve itfaiye ve acil müdahale ekiplerinin bölgeye erişmesine izin vermeye çağıran Başkan Zelenskiy'e katıldığını bildirdi" denildi. ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm da Twitter'dan yaptığı açıklamada, Ukraynalı mevkidaşı ile görüştüğünü ve Zaporijya'daki reaktörlerin "sağlam çevreleme yapıları tarafından korunduğunu" ve "güvenli bir şekilde kapatıldığını" söyledi. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler Rusya Ukrayna Zelenskiy