Notos’tan yeni sayı

Notos'un "En Önemli 40 Bilimkurgu Romanı" dosya konulu 91. sayısı yayımlandı. Yeni sayıda Selahattin Demirtaş’la yazarlık yolculuğu ve kitaplarıyla ilgili bir söyleşi de yer alıyor. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Notos’un Mayıs-Haziran 2022 sayısı okurla buluştu. Derginin geleneksel yıllık soruşturmalarının on altıncısının sonuçlarının açıklandığı yeni sayıda, dosya konusu "En Önemli 40 Bilimkurgu Romanı" oldu. 

Bilimkurgu edebiyatının son yüzyılından biraz daha uzun geçmişini kapsayan "En Önemli 40 Bilimkurgu Romanı" soruşturması, 315 yazar, araştırmacı, çevirmen, editör, illüstratör ve bilim insanının yer aldığı önemli bir kamuoyunun seçimlerini yansıtıyor. Dosya kapsamında James Gunn, Margaret Atwood, Sevin Okyay, Barış Müstecaplıoğlu ve Özgür Tacer’in yazıları; Vuslat Çamkerten, Virginia Elena Patrone ve Hazal Kırımlı’nın desenleri bulunuyor.

Notos’un bu sayısında politik kimliğinin yanı sıra roman ve öyküleriyle de tanınan Selahattin Demirtaş’la yazarlık yolculuğu ve kitaplarıyla ilgili bir söyleşi yer alıyor. 

NOTOS 91. SAYISINDA NELER VAR?

 Edebiyat çevirisiyle uğraşan meslek erbabından iki çevirmenin “içeriden” bir diyalog kurmasına ortam hazırlayan "Çevirmen Diyalogları"nda bu sayı Aslı Takanay ile Günay Çetao Kızılırmak söyleşti. "Aganta" bölümünde günümüz edebiyat dünyasına ve güncel kitaplara dair yazılarıyla Alev Bulut, Alper Güngör, Deniz Gündoğan İbrişim, Esin Akşar, Başak Bingöl Yüce, Fulya Kılınçarslan ve Yalın Gündüz yer alıyor.

"Bir Yazarın Seçtikleri" bölümünde Hülya Soyşekerci okunmasını zorunlu gördüğü kitapları, Ahmet Büke ise en çok etkilendiği yazarı nedenleriyle birlikte Notos’a anlattı. Fulya Kılınçarslan ve Dilek Karaaslan kısa sorulara kısa yanıtlarla kendi yazarlık serüvenlerini ve yayımlanan son kitaplarını okurla paylaştı. 

Foto-Yazı bölümünde Elliot Erwitt’in fotoğrafını Ekin Deniz Kuzu kısa bir anlatıyla yorumladı. Kitaplık bölümünde ise Birsen Ferahlı Yiğit Bener’in son öykü kitabı 'Öteki Kuruntular'ı, Şenay Eroğlu Aksoy Makbule Aras Eivazi’nin 'Sonun Bacakları' adlı öykü kitabını, Banu Yıldıran Genç Aysun Kara’nın tarihi romanı 'Dünyanın Orta Yeri'ni, Serkan Parlak İlay Bilgili’nin 'Leylâ, Mektubum Eline Ulaştı mı?' adlı öykü kitabını inceledi.

Notos’un bu sayısında öyküleriyle ise Ken Liu, Doğuş Benli, Remzi Karabulut, Derya Sönmez, Veysi Erdoğan, Aslı Rehber K. Beşer, Mehmet Mümtaz Tuzcu, Şefik Karakoç, Cansu Canseven, Rıdvan Hatun, Gülay Gökçen, Uğraş Abanoz yer alıyor. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)