Norveç Yüksek Mahkemesi: Rüzgar türbinleri ren geyiği çobanlarına zarar veriyor

Norveç Yüksek Mahkemesi, ülkenin batısında inşa edilen onlarca rüzgar türbininin ren geyiği çobanlarına ve meralara zarar verdiğine karar verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Norveç'te Yüksek Mahkeme, ülkenin batısında kurulan onlarca rüzgar türbininin ren geyiği çobanlarına zarar verdiği kararına vardı. Bunun Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini belirten mahkeme, bakanlık tarafından türbinlerin inşası ve işletilmesi için verilen lisansların geçersiz olduğunu duyurdu. Sputnik'in haberine göre, mahkemeden henüz nihai bir karar çıkmadı.

Norveç'in azınlıktaki Sami halkından olan ren geyiği çobanlarının avukatları, kararın Avrupa'nın en büyük kara tabanlı rüzgar parkının bir parçası olan Fosen yarımadasında, yapımı geçen yıl tamamlanan 151 türbinin yıkılabileceğini öngörüyor.

 'SÜRPRİZ OLDU'

Norveç Petrol ve Enerji Bakanlığı Sözcüsü Ole Berthelsen, konuya ilişkin açıklamasında 'mahkemenin aldığı kararın durumu açıklığa kavuturma ihtiyacı doğurduğunu' belirtti. Fosen Vind'in başkanı Tom Kristian Larsen, ise kararın kendileri için sürpriz olduğunu dile getirerek, "Bundan sonra bakanlığın sonraki adımlara ilişkin kararını bekleyeceğiz" diye konuştu.

Norveç'in yanı sıra İsveç, Finlandiya ve Rusya'ya yayılan Sami halkının toplam nüfusunun 100 bin kişi olduğu tahmin ediliyor.
Sami halkının bir kısmı, eti ve kürkü için ren geyiği besiciliği yaparak geçimini kazanıyor. (Sputnik)

Etiketler norveç geyik