Nobel ödüllü iktisatçı Stiglitz'ten ABD'deki öğrenci protestolarına destek: Kim tepki göstermez ki?

ABD'de üniversitelerdeki Gazze protestolarının merkezi Columbia'nın profesörlerinden Nobel ödüllü Joseph Stiglitz "Öğrenciler dünyada neler olup bittiğine kayıtsız kalmadıklarını gösterdi" dedi.

Joseph Stiglitz
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Columbia Üniversitesi Profesörü ve Nobel ödüllü iktisatçı Joseph Stiglitz, ABD'deki üniversitelerde yapılan ve hükümetin engellemeye çalıştığı Filistin'e destek gösterilerine ilişkin "Öğrenciler dünyada neler olup bittiğine kayıtsız kalmadıklarını gösterdi" dedi.

Dünya çapında en önemli Yahudi entelektüellerden biri olarak görülen Stiglitz, ABD'deki üniversite kampüslerinde yaşananlar hakkında AA'ya açıklamalarda bulundu.

ABD'nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi, iki haftadır süren ve ülkedeki diğer üniversitelere de ilham olan Filistin destekçisi gösterilerden sonra, New York polisinin sert müdahalesine maruz kaldı.

'KAYITSIZ KALMADIKLARINI GÖSTERDİLER'

Stiglitz, "Öğrenciler dünyada neler olup bittiğine kayıtsız kalmadıklarını gösterdi. Dünyada neler olup bittiğine karşı empati duydular. O fotoğrafları, ölen ve yaralanan insanların sayısını gördükten sonra kim tepki göstermez ki?" ifadelerini kullandı.

Durumu politik manevraların tetiklediğinin altını çizen Stiglitz, şöyle devam etti:

"Beni üzen şey, bazı politikacıların, özellikle Cumhuriyetçilerin bu durumu üniversitelere karşı savaşlarını sürdürmek için fırsat olarak kullanmalarıydı. Bu uzun süredir devam eden bir savaş. Örneğin, eski ABD Başkanı Donald Trump üniversitelerin araştırma bütçelerini yüzde 30 azaltmaya çalıştı. Amerika'nın gücü inovasyona, özellikle üniversitelerden gelen araştırmalara dayanıyor. Bunu neden baltalamak istiyorsunuz? Ancak bu, Cumhuriyetçi Parti'deki bazı kişilerin dar görüşlülüğünü ve yüzeyselliğini yansıtıyor. İronik olan durum bize, öğrencilere olayları deşmelerini öğretmemizi seviyorlar. Ama öğrenciler bunu yaptığında genelde muhafazakar politikacıların istediği konumdan farklı bir sonuç ortaya çıkıyor."

'AKADEMİK ÖZGÜRLÜĞE AÇIK BİR MÜDAHALE'

Nobel ödüllü iktisatçı Stiglitz, Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson'ın Columbia Üniversitesi Rektörü Minouche Shafik'in istifasını istemesini ise "akademik özgürlüğe müdahalenin açık bir örneği" olarak niteledi.

Bunun akademik özgürlüğe yapılan büyük müdahale olduğunu vurgulayan Stiglitz, bu durumun 1950'lerden beri görülmediğini söyledi.

Stiglitz bu tür bir müdahalenin, demokratik sistemin işleyebilmesi için gerekli olan denge ve denetimlerden biri olan akademik özgürlüğün altını oyduğunu ifade etti.

"Bu korkmamız gereken bir şey" diye uyarıda bulunan Stiglitz, akademik özgürlüğün demokrasinin temel taşı olarak korunmasının ve bağımsız üniversitelerin hükümetin eylemlerini incelemesindeki hayati rolünün altını çizdi.

Stiglitz, "Hiçbir politikacı denetimden muaf değildir. Bu demokratik sürecimizin bir parçasıdır" diye konuştu.

 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)