Nijerya'da maymun çiçeğinden ilk ölüm

Nijerya, dünyada yayılması süren maymun çiçeği virüsü nedeniyle ülkede ilk ölümün gerçekleştiğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nijerya'da bu yıl maymun çiçeği virüsü (Monkeypox) kaynaklı ilk ölümün kayıtlara geçtiği bildirildi.

AA'nın haberine göre, Nijerya Hastalık Kontrol Merkezinin (NCDC) yaptığı açıklamada, maymun çiçeği virüsü nedeniyle bir kişinin hayatını kaybettiği belirtilerek, başkent Abuja ile 9 eyalette virüs tespit edildiği ve vaka sayısının 21'e yükseldiği aktarıldı.

Hayatını kaybeden kişinin gözlem altında tutulan ve başka rahatsızlıkları da bulunan 40 yaşındaki bir hasta olduğu ifade edildi.

Nijerya'da maymun çiçeği virüsü nedeniyle son ölüm 2019'da kaydedilmişti. Nijerya, Eylül 2017'den bu yana maymun çiçeği salgını geçirmedi, ancak ara ara vakalar bildirilmeye devam ediyor.

DSÖ: HASTALIK ORTA SEVİYEDE RİSK TEŞKİL EDİYOR

Batı ve Orta Afrika’da görülen virüsün son dönemde bu derece yayılmış olmasının 'olağandışı olduğu' belirtiliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), pazar günü yaptığı açıklamada, hastalığın küresel düzeyde kamu sağlığı açısından orta seviyede risk teşkil ettiğini belirtti. Örgütün açıklamasında, “Virüsün insan patojeni olarak yerleşme fırsatını bulması ve küçük çocuklar ile bağışıklığı baskılanmış kişiler gibi ağır hastalık risk gruplarına yayılması halindeyse kamu sağlığına karşı daha büyük bir tehdit oluşturabileceğine” de dikkat çekildi.

Önde gelen salgın hastalıkları uzmanları, şimdiye kadar 20’yi aşkın ülkede görülen hastalığa karşı yetkilileri uyararak Covid-19 salgının başında yapılan hataların tekrarlanmaması çağrısında bulunuyor. DSÖ ise, kitlesel aşılamalara gerek olmadığı değerlendirmesinde bulundu.

Almanya hükümeti, maymun çiçeği virüsüne karşı önlem amacıyla bu yıl toplam 240 bin doz aşının ülkeye teslim edileceğini duyurdu. (DIŞ HABERLER)