Nijerya parlamentosu, devlet başkanının lüks yat talebini reddetti

Batı Afrika ülkesi Nijerya'da parlamentonun alt kanadı, hükümetin Devlet Başkanı Tinubu'ya 6 milyon dolar değerinde yat satın alma planını reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Enflasyonun yüzde 26'ya çıktığı ve para biriminin döviz karşısında değer kaybettiği Nijerya'da parlamentonun alt kanadı, hükümetin Devlet Başkanı Bola Tinubu'ya 6 milyon dolarlık lüks bir yat alma planını reddetti. Milletvekilleri bütçe teklifindeki bu harcamayı değiştirerek 6 milyon doların öğrencilere kredi olarak verilmesini kararlaştırdı.

'HALK YAŞAM MÜCADELESİ VERİRKEN LİDERE LÜKS YAT ALINMAZ'

Ekonomik kriz yaşayan Batı Afrika ülkesi Nijerya’da, devlet başkanının böylesi bir dönemde lüks yat istemesi eleştirilere sebep olmuştu. Bola Tinubu, mayıs ayında iktidara gelirken israfı azaltma ve geçim sıkıntılarını çözme sözü vermişti.

İnsan hakları savunucusu eski milletvekili Shenu Sani, “Yoksul halk bir kanoda yaşam mücadelesi verirken ülkenin liderine yat alamazsınız” dedi. Nijerya Sosyo-Ekonomik Haklar ve Hesap Verilebilirlik Projesi (Serap) da “137 milyon Nijeryalı aşırı yoksulluk içinde yaşarken bu yat alımı hiçbir şekilde gerekçelendirilemez” ifadelerini kullandı.

DEVLET BAŞKANLIĞI: TALEP DONANMADAN GELDİ

Tinubu’nun sözcüsü Temitope Ajayi ise talebin donanmadan geldiğini, doğrudan Tinubu’yla alakalı olmadığını söyledi. Açıklamada, “Bildiğim kadarıyla, bütçede adı nasıl geçiyor olursa olsun, bu talep donanmadan geldi ve elbet bir operasyonel gerekçeleri vardır" denildi.

Öte yandan, bütçede parlamento harcamaları için 36 milyon dolar ayırıldı. Bunların arasında lüks otomobil alımı ve yeni bir devlet başkanlığı binası inşası harcaması da yer alıyor. Hükümet devlet başkanlığının hava filosu için de 15 milyon dolar harcamayı planlıyor. (BBC Türkçe)