Nijer'de cunta yönetimi yeni kabineyi açıkladı

Nijer'de cunta yönetimi, Başbakan Ali Lamine Zeine Mahamane'nin liderliğinde ülkeyi yönetecek yeni hükümeti açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nijer'de 26 Temmuz'da yönetime el koyan askeri cunta, yeni kabineyi açıkladı. Cunta yönetimi, yeni hükümete bakan olacak 21 kişilik listeyi televizyondan duyurdu. Hükümet içerisinde askerlerin yanı sıra sivil isimler de yer alıyor.

Geçtiğimiz günlerde Nijer'de, başbakanlık görevine Ali Lamine Zeine Mahamane getirilmişti. Ülkesinde tanınan bir ekonomist olan 58 yaşındaki Zeine 2002'den 2010'a kadar Finans Bakanlığı yapmıştı. Zeine, son olarak Afrika Kalkınma Bankasının Çad temsilcisi olarak görev yapıyordu.

 

BÜYÜKELÇİNİN OĞLU TUTUKLANDI

Öte yandan, Nijer'deki darbe yönetimini tanımadığını duyuran Nijer'in Paris Büyükelçisi Aichatou Boulama Kane'nin oğlunun cunta tarafından tutuklandığı bildirildi. Yerel basında çıkan haberlere göre, Büyükelçi Kane'nin Nijer Posta Hizmetleri Genel Müdürü olan oğlu Idrissa Kane, yolsuzluk ve kamu fonlarını zimmete geçirme suçlamasıyla tutuklandı. Tutuklamanın, Kane'nin annesinin darbe karşıtı açıklamalarıyla bağlantılı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP), 3 Ağustos'ta, Nijer'in Abuja, Paris, Lome ve Washington Büyükelçilerinin görevine son verildiğini duyurmuştu. Bunun üzerine Paris Büyükelçisi Kane de cuntanın kararını tanımadığını açıklamış ve görevine devam edeceğini bildirmişti.

LİBYA'DAN 'ECOWAS' AÇIKLAMASI

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ise ülkesinin, Nijer'deki gelişmeler konusunda Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ve Afrika Birliği ile uyumlu bir duruş sergilediğini bildirdi. UMH'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakan Dibeybe, Nijer'in Trablus Büyükelçisi Isiad Ag Kato ile bir araya geldi. İstikrarın korunması gerektiğini belirten Dibeybe, "Libya, Nijer'deki gelişmeler konusunda ECOWAS ve Afrika Birliği ile uyumlu bir duruş sergiliyor" ifadesini kullandı. (DIŞ HABERLER)