Nietzsche’nin 50. doğum gününde yapılan portresi ilk kez sergileniyor

Alman filozof Friedrich Nietzsche’nin 1894 yılında Curt Stoeving tarafından yapılan ilk portresi, Almanya Weimar’da bulunan Klassik Stiftung müzesinde ilk kez sergilenmeye başlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Filozof Friedrich Nietzsche’nin, 50. doğum günü dolayısıyla Curt Stoeving tarafından yapılmış portresi ilk kez sergilenmeye başlandı. Resimde, Nietzsche ellerini birbirine kenetlemiş ve siyah bir paltonun altına giydiği beyaz hastane önlüğüyle tasvir ediliyor.

Sergide Nietzsche’nin arşivinden daha önce hiç sergilenmemiş bir dizi resim de yer alıyor. Bunlar arasında nihilist filozofun Curt Stoeving tarafından 1894 yılında yağlıboya ve tuval üzerine yapılmış ilk portresinin yanı sıra düşünürün çok iyi bilinen ve imajının yaygınlaşmasında önemli rol oynayan Hans Olde’nin 1898 ve 1906 tarihli iki yağlıboya tablosu da bulunuyor.

Serginin küratörü Sabine Werther, hayatının son 10 yılını anne ve kız kardeşinin gözetimi ve bakımı altında geçiren fizolofun portresinin hastalığı sırasında yapılmış olduğunu belirtti. Nietzsche’nin sağlıklıyken hiç resminin olmadığını sadece fotoğraflarının olduğunu aktaran Werther, “Başarılı olduğunda da bunun farkında değildi, artık düşünemiyordu. Bu nedenle kız kardeşi sanatçıları onun kendine özgü imajını yaymak ve gelecek nesiller için küratörlüğünü yapmakla görevlendirdi” dedi. (KÜLTÜRSANAT SERVİSİ)