Newroz İstanbul'da kutlandı

Newroz'u kutlamak için binlerce İstanbullu Yenikapı'da bir araya geldi. Selahattin Demirtaş cezaevinden "Newroz kutlu olsun" mesajı gönderdi. Sırrı Süreyya Önder bir konuşma yaparak, "Hiçbir savaş sonsuza kadar sürmez" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Hacı Bişkin / Ferhat Yaşar

DUVAR - İstanbul Newroz'u bugün Yenikapı'da kutlanıyor. Polis ekiplerinin yoğun olduğu meydan girişlerinde binlerce insan kutlamaya katılmak için geçiş yaptı. 

Her yıl 21 Mart'ta kutlanan Newroz, Pazar günü uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle bu yıl 20 Mart'ta kutlanıyor. Newroz alanına gelen binlerce İstanbullu halaylar eşliğinde kutlamalara katılıyor.

 

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da İstanbul'daki kutlamalara katılıyor...

 

Kutlamada İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adına bir açıklama yapan Zeynep Çelik şunları söyledi: "Gergerlioğlu'nun milletvekilliği garabet bir kararla düşürüldü. Gergerlioğlu ve yoldaşları iktidara pabuç bırakmadılar. Hukuku ve adaleti savundular. Gergerlioğlu'nu bu sahtekarlara yem etmeyeceğiz. Tüm meşruiyetini yitiren iktidar HDP için tamamen uydurma olan kapatma davası açtı. Üzerimize örtülmeye çalışılan bu karanlığa teslim olmayacağız. Tüm baskılara karşı en büyük gücümüz direniş kardeşliğimizdir. Faşist ve saldırgan politikaların son bulması için halklarımızın demokrasi kalesini yükseltelim. Dayanışma içinde olacağız. Ömer Faruk Gergerlioğlu yalnız değildir. HDP yalnız değildir. Haklıyız, mutlaka kazanacağız. Newroz piroz be." 

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut da şu açıklamayı yaptı: "HDP'nin kapatılması ile bir halkın iradesini yok saymaya kimsenin gücünü yetmez. Kadınlar kazanımlarından asla vaz geçmez. Bugün burada İstanbul halkı buluşuyor. Hem Kürdistan'da hem burada Newroz kutlanıyor. Terk etmedik, terk etmeyeceğiz. Buradan cezaevinde bulunan ve direnen yoldaşları selamlıyoruz. Selahattin Demirtaş'ın, İdris Baluken'in Figen Yüksekdağ'ın, Sabahat Tuncel'in Newrozunu kutluyoruz."

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı ise şunları söyledi: "Bu meydan bugün tekliçiliğe meydan okudu. Milli ruh diyerek halkların canına okuyarak Kürdistan ve Rumeli diyarını mezarlığa çevirenler, HDP'yi kapatmaya çalışıyor. Yenikapı'dan bu zor koşullarda halkların tabeladan ibaret olmadığı mesajını verdik. Kardeşçe barış içinde yaşayabileceğimizi gösterdik. Bu alan Newroz alanıdır. Buradan yaş kısıtlamaları nedeniyle gelemeyen, ekranları başında olan yoldaşları selamlıyoruz. Zindanlarda tecride karşı direnenlere selam olsun. Sayın Öcalan'ı selamlıyoruz. Biliyoruz ki, umut ediyoruz ki Türkiye halklarının beklediği o barış yine Newroz meydanlarında bildirilerle okunacak. Newroz bunun biricik ve yegane buluşmasıdır."

HDP eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder de bir konuşma yaparak, "2013 Newroz'unda gurur duyuyoruz dediniz ben de onur duyuyorum dedim 3 yıl 6 ay hapis yattım. Sonsuza kadar sürmüş hiçbir savaş yoktur" dedi.

Barış anneleri adına Kürtçe açıklama yapan Bediha Duman, "Barış Anneleri olarak Newroz bayramınızı kutluyoruz. Var olun, çok yaşayın. İstanbul anneleri olarak el ele adalet istiyoruz. Askerlerin ve gerillaların ölümlerini istemiyoruz. Barış istiyoruz. Adaletin olmadığı bir ülkede daima savaş vardır. Adalet herkese lazımdır. Bu zulüm yapanlara da adalet lazım olacak. 103 gündür açlık grevleri sürüyor. Talepleri yerine getirilsin. Devlet görüşmeler yapsın istiyoruz. Hapislerde ölümler gelmesini istemiyoruz. Bütün anneler el ele barış ve adalet getirelim. Kimse demesin Kürt anneleri ağlasın. Asker ve gerilla annelerinin gözyaşları aynıdır" şeklinde konuştu.

HDP'nin 25 ve 26'ıncı dönem Şırnak Milletvekili Ferhat Encü de Newroz'a ilişkin şunları söyledi: "Tüm halkımızın Newroz'unu kutluyorum. Ortadoğu halkları açısından önemli bir gündür. Baharın gelişi ve yeniden dirilişin anlamına gelen bir bayramdır. Kürtler için ulusal bir bayramdır. Ulusal bayram havasıyla kutluyorlar. Newroz'un özgürce, kardeşçe kutlanması için çok büyük bedeller ödenmiştir. Kürtler açısından mitolojik bir tarihi vardır Newroz'un. Demirci Kawa'nın Dehak'a karşı baş kaldırısı anlamına gelmektedir. Kürtler açısından dönemin Dehak'ına karşı direnişin, mücadele ruhunu oluşturmaktadır. Böyle bir anlam biçiyoruz Newroz'a. Newroz aynı zamanda barışın, demokrasinim, özgürlüğün simgeleşmiş halidir. Kendi renkleriyle, zılgıtlarıyla, halaylarıyla coşkulu bir Newroz kutlaması vardır."

 

Alana kortej oluşturarak giren gruplar kutlama için toplandı.

İŞÇİLERE 'BİRLEŞİN' ÇAĞRISI...

EMEP Genel Başkan Ercüment Akdeniz de konuşmasında işçilere, "Birleşin" çağrısı yaptı. Akdeniz şunları söyledi: "Sosyalistler, devrimciler, İstanbul halkı olarak Kürt halkının ve demokratik taleplerinin ısrarlı savunucusuyuz. Ortadoğu, Kafkasya ve Asya halklarının bayramı kutlu olsun. Gergerlioğlu'na kutlu olsun. Yüreği bizimle olan Demirtaş'ın bayramı kutlu olsun. Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel ve arkadaşlarına kutlu olsun. Bunlar niye HDP'yi kapatıyorlar biliyor musunuz? 'Salgında başarı hikayesi yazacağız' dediler bir maskeyi bile dağıtamadılar. 'Size demokrasi getireceğiz' dediler kod 29 ile işçi kıyımı yaptılar. 'Sivil anayasa' dediler 17 Mart siyasi darbesini yaptılar. 'Seçimle gelen seçimle gider' dediler. Halkın iradesine saygı göstermediler. Belediyelere kayyum getirdiler. 'Hepsinin oyu lanetli' dediler. '3Y ile geliyoruz' dediler. 'Yolsuzluğu yeneceğiz' dediler. Geçmediğimiz yollar tüneller için çocuklarımızı borçlu yaptılar. 'Yolsuzluk' dediler. Bardakla yağ alıyor halk. 'Yasaklar kalkacak' dediler. Üniversitelere kelepçe vurdular. 'Komşu ülkelerle sıfır sorun' dediler. Selam verecek kimse kalmadı. HDP'yi kapatma yarışına giren o milliyetçi partileri unutmayacağız. Kürtlere siyaset yasağı koyanlar, 19 bin işçinin grevini yasakladılar. HDP'nin belediyelerine kayyum atayanlar, üniversitelere de kayyum atadılar. O yüzden Kürtlerle el ele verilerek düzlüğe çıkılacaktır. Siyasi özgürlüklere sahip çıkacağız. Bu sadece HDP'nin değil bütün Türkiye'nin meselesidir. Yarın tek adamın değil, halkın günü olacak."

DEMİRTAŞ'TAN MESAJ 

HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş da İstanbul kutlamasına bir mesaj gönderdi. Demirtaş mesajında, "Sevgili halkımız, partimiz ve sizlere yönelik akıl almaz baskıların artarak devam ettiği bugünlerde hepinizin Newroz direnişini selamlıyorum. Newroz direnişi kutlu olsun" dedi.

HDP Eş Genel Başkan Pervin Buldan, HDP İstanbul İl Eşbaşkanları Erdal Avcı ve Elif Bulut, Barış Anneleri ve HDP milletvekilleri Newroz ateşi yakıldıktan sonra halay çekti.

BULDAN'DAN AK PARTİ'YE: BU MEYDAN KAPATMA İDDİANAMESİNİ SİZE TESLİM ETTİ

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kürsüye çıktığında, "Sizlere cezaevlerinden selam getirdim. Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, Abdullah Zeydan, Çağlar Demirel, İdris Baluken'in selamını getirdim" diyerek sözlerine başladı. Buldan, HDP'nin kapatılması için savcılığın hazırladığı iddianameye tepki göstererek hükümete seslendi.

Buldan şunları söyledi: "Newroz sadece bir bayram değildir, Newroz bizim kimliğimiz, onurumuzdur. Sevgili halkımız bugün içerisinde bulunduğunuz süreç çok karanlık ve sıkıntılı bir süreç. Türkiye halkları ya karanlığı tercih edecek ya da aydınlığı, Türkiye halkları ya faşizmi tercih edecek ya demokrasiyi. Halklar bu karanlık gidişata dur diyecek. Önümüze konulacak ilk sandıkta bu tercihi yapacağız. Tercihimizi aydınlıktan, demokrasiden, özgürlükten ve barıştan yana yapacağız. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Bizlere dayatılan bu yaşam biçimini kabul etmediğimizi ilk sandıkta göstereceğiz. Bizleri yan yana getiren bu inançtır. Bizleri yan yana getiren bu kararlılıktır. Hiç kimse bizim geleceğimize dair kararlar alamaz. AKP hükümetinin de bizim geleceğimizle ilgili, çocuklarımızın, gençlerimizin hayatıyla ilgili kararlar almasına izin vermeyeceğiz. Bizleri hedef göstererek kapatmaya çalışıyorlar. Yaptıkları bütün hataların bedelini kadınlara, HDP'ye, emekçilere ödetmeye çalışıyorlar. Türkiye halkları size bu bedelin hesabını sandıkta verecek. Biz biliyoruz ki kendileri şatafat içerisinde saraylarda yaşarken bu ülkenin kadınlarını, işçilerini, Türkiye toplumunu sefalete sürüklüyorlar. Bu ülkede, sefalet, açlık sorunu var. Bu ülkede ekonomi sorunu var, bu ülkede Kürt sorunu denilen devasa bir sorun var. Kadınların eşitlik mücadelesine büyük bir saldırı var. Hiçbir şey hiç kimse halkın iradesinin önüne geçemez, geçemeyecek. Seçilmiş belediye başkanlarımızı alıp yerine kayyum atadılar, halkın iradesini gasp ettiler vekillerimizin vekilliklerini düşürdüler. Buradan sevgili arkadaşlarımıza Leyla Güven'e, Musa Farisoğulları'na ve Ömer Faruk Gergerlioğlu'na selamlarımızı gönderiyoruz."

'SİYASİ KUMPAS DAVALARINI DEVREYE KOYDULAR'

Buldan şöyle devam etti: "Hem Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi hem de HDP'ye açılan kapatma davası gündeme geldi. Bu iktidarın bittiğinin bir resmi. Herkes böyle bilsin onların kapatma davası varsa bizlerin de adalet ve demokrasi davamız vardır. Bundan asla vazgeçmeyeceğiz. Bizden intikam almak için böyle yaptıklarını biliyoruz. Ankara'yı İstanbul'u Mersin'i bir türlü unutmuyorlar. Onlar bölüne bölüne gidiyorlar. HDP'yi bitiremedikleri gibi bizimle sandıkta baş edemedikleri gibi şimdi siyasi kumpas davalarını devreye koydular. Bizden intikam almaya çalışıyorlar, bizler her koşulda siyaset yapacağız. Hiç kimse kaygıya kapılmasın. Bize kapatma davası açan iktidar bugün bu meydana baksın yarın Amed meydanına baksın. Halkın iradesine, HDP'ye nasıl sahip çıktığına baksın. Bu meydan AKP'nin hazırlamış olduğu kapatma davasıyla ilgili iddianamenin geri gönderildiğinin resmi. Halkımız bugün o iddianameyi AKP'ye teslim etmiştir. 'HDP'yi bir daha açtırmamak namus borcumuzdur' diyenlere sesleniyoruz tek kişi kalsak da bu bayrak yere düşmeyecek, bu gemi bu limana mutlaka yanaşacak. Bu da bizim namus borcumuzdur."

HDP'ye kapatma iddianamesinde hazırlanan siyasi yasak listesine de tepki gösteren Buldan şöyle devam etti: "Bir gider, bin geliriz. Hangi birini hangi HDP'liyi siyaset yapmanın dışına atabilirsiniz. Bu meydanlar böyle ayaktayken sizlerin gücü bizi siyaset dışı bırakmaya asla yetmez. Bu AKP'ye de küçük ortağına da dert olsun diyoruz."

2013 Newroz'unda PKK lideri Abdullah Öcalan'ın gönderdiği manifestoya sadık kaldıklarını da belirten Buldan, "2013 Newrozu'nda milyonların önünde okunan ve Sayın Öcalan'ın kaleme almış olduğu Newroz manifestosu hâlâ zihinlerdedir. O manifesto adalet ve hukuk özlemine dair önemli bir manifestodur. O manifesto kabul edilmiş olsaydı bugün Türkiye bu krizleri yaşamıyor olacaktı. O manifesto barışa dair önemli bir metindi. Artık silahların susacağı bir manifestodan bahsediliyordu, Türkiye'deki barış, özgürlükler demokrasiye duyulan ihtiyaçtan kaynaklı yazılan o manifesto hâlâ geçerliliğini koruyor. Biz hâlâ 2013 manifestosunun arkasındayız. Çünkü bu ülkenin gerçek anlamda bir barışa ihtiyacı var. Ama onlar tecridi daha da derinleştirdiler."

Buldan son olarak sivil toplum kuruluşlarına, siyasi partilere ve kitle örgütlerine bir çağrı yaptı: "Barışı istemek sadece bize bırakılmamalı. Barış istemek herkesin sorumluluğudur. Bu ülkeye barış gelirse biz inanıyoruz ki yaşanan bütün krizler biter. Newroz'un barışa, özgürlüğe, kardeşliğe vesile olmasını temenni ediyorum. Newroz piroz be!"

Kutlamada sanatçılar Ruken Yılmaz, Roni Artin, Erdal Bayrakoğlu, Veysi Ermiş de sahne alarak şarkılar seslendirdi.

 

Etiketler newroz istanbul