New York Times görsel araştırma ekibi analiz etti: Kanıt olarak sunulan füze İsrail'den ateşlendi

New York Times (NYT) görsel araştırma ekibi, İsrail’in El-Ehli Baptist Hastanesi katliamına kanıt olarak sunduğu videoda görülen cismin İsrail'den fırlatıldığını ortaya çıkardı.  

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrailli ve ABD'li istihbarat yetkilileri, 471 kişinin yaşamını yitirdiği El-Ehli Baptist Hastanesi'ndeki katliamdan İslami Cihad'ı sorumlu tutarken, New York Times görsel araştırma ekibinin çalışması İsrail’in kanıt olarak sunduğu videoda görülen cismin İsrail'den fırlatıldığını ortaya çıkardı.

İsrailli ve Amerikalı yetkililer, Filistinlilere ait bir roketin fırlatılmasının ardından arızalandığını ve yere düştüğünü; Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ndeki patlamaya bu roketin yol açtığını iddia etmişti. Buna kanıt olarak da El Cezire canlı yayınından alınmış bir videoyu yayımlamışlardı. Söz konusu videoda bir cismin Gazze üzerinde karanlık gökyüzünde ilerlediği ve havada patladığı görülüyor. Saniyeler sonra yerde bir başka patlama daha görülüyor. İsrail bu videoyu roketin Gazze tarafından geldiğinin kanıtı olarak sunuyor.

El Cezire'nin video görüntüleri İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından eski adıyla Twitter olarak bilinen X'te üç kez paylaşıldı. Paylaşımlarda İsrail ordusu, hareket eden hava cismini, "yanlış ateşlenen ve patlayan" "İsrail'e yönelik bir roket" olarak tanımladı. İsrail ordusu sözcüleri de bu mühimmatı hatalı ateşlenmiş bir roket olarak tanımladılar.

İSRAİL'İN NAHAL OZ KASABASI YAKINLARINDAN GAZZE'YE DOĞRU ATEŞLENDİ

Evrensel'in aktardığına göre The New York Times’ın görsel araştırma ekibi tarafından yapılan detaylı bir analiz, İsrailli yetkililerin kendilerini savunmak için kullandıkları bu videonun İsrail ve ABD tarafından yanlış yorumlandığını ortaya çıkarttı. NY Times, gökyüzündeki cismin izini sürebilmek için El Cezire görüntülerini, aynı anda çekilen ve aralarında bir İsrail televizyon kanalı olan Kanal 12 ve Tel Aviv'deki bir güvenlik kamerasından alınan görüntülerin de bulunduğu diğer beş video ile senkronize etti. Videoların çekildiği konumları da tespit eden NY Times ekibi kameraların kadrajlarına dayanarak söz konusu konumlardan perspektif çizgilerini harita üzerine yerleştirerek kameraların görebildiği alanı işaretledi ve cismin hastane patlamasından kısa bir süre önce kamera görüş açılarının kesiştiği İsrail'in Nahal Oz kasabası yakınlarından Gazze'ye doğru ateşlendiğini belirledi.


NY Times'ın analizine göre videoda görülen füze Gazze'den değil İsrail'den fırlatıldı. Videolar, El Cezire görüntülerindeki merminin, İsrailli yetkililerin hastane patlamasından sorumlu olduğunu değerlendirdiği Filistin roketlerinin yaylım ateşinden sonra fırlatıldığını gösteriyor. Füzenin İsrail-Gazze sınırının üzerinde, hastaneden en az iki mil (3.2 kilometre) uzakta patladığı görülüyor. Analizde videodaki füzenin hastaneye hiç yaklaşmadığı sonucuna varılıyor.

NY Times ekibi İsrail'den atılan füzenin türünü belirleyemiyor, ancak Nahal Oz kasabası yakınlarında bir Demir Kubbe fırlatma noktası olduğu tespitine yer veriyor. İsrail ordusu Demir Kubbe savunma sisteminin Gazze'ye ateşlenmediğini iddia ediyor. (HABER MERKEZİ)