New York Belediye Başkanı'na Türkiye bağlantılı 'yasadışı bağış' soruşturması

FBI, Demokrat Partili New York Belediye Başkanı Adams'ın Türkiye’den yasadışı bağış alıp almadığını soruşturuyor. İddianamede Adams'a yönelik bir suçlama bulunmuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Federal Soruşturma Bürosu (FBI), New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın seçim kampanyası sırasında Türkiye’den yasadışı bağış alıp almadığını soruşturuyor. ABD basınına göre, iddianamede Adams’a yönelik bir suçlama yer almıyor.

FBI görevlilerinin Adams’ın seçim kampanyası bağış sorumlusu Brianna Suggs’ın evinde arama yaptığı ve Suggs'ın kamu yolsuzluğu soruşturması kapsamında sorgulandığı belirtildi.

KAMPANYA SORUMLUSUNUN EVİNDE ARAMA YAPILDI

Haberi ilk olarak ulaştığı arama emrine dayanarak aktaran ABD'nin The New York Times (NYT) gazetesine göre, Eric Adams’ın kampanya sorumlusu Brianna Suggs’ın evinde 2 Kasım Perşembe günü sabah saatlerinde arama yapıldı.

Amerika'nın Sesi (VOA) Türkçe'nin aktardığına göre, Eric Adams’ın 2021’deki belediye başkanlığı seçimi kampanyasının, Brooklyn’deki bir inşaat şirketi ve Türkiye hükümetiyle, kendi adına siyasi katkıda bulunmak amacıyla başka birisinin parasını yasadışı olarak kullanma yoluyla, işbirliği yapıp yapmadığı soruşturuluyor.

'BÜYÜKELÇİLİK SÖZCÜSÜ İDDİALARDAN YENİ HABERDAR OLDUĞUNU SÖYLEDİ'

Reuters da konuya ilişkin haberinde arama emrini görmediğini ve FBI’ın açıklama ve yorum taleplerine yanıt vermediğini belirtti. Habere göre, Washington’daki Türkiye Büyükelçiliği’nden bir sözcü iddialardan yeni haberdar olduğunu söyledi.

Öte yandan, Demokrat Partili New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın bugün hükümet yetkilileriyle göçmenler ve sığınma başvurusunda bulunanlar sebebiyle kentin yaşadığı barınma krizini görüşmek üzere başkent Washington’a gelmesi bekleniyordu. Ancak, Adams’ın bu toplantıları son anda iptal ettiği bilgisi paylaşıldı.

ADAMS'IN KENDİSİNE SUÇLAMA YÖNELTİLMEDİ

Soruşturma kapsamında evinde arama yapılan Suggs 2017 yılından bu yana Eric Adams için çalışıyordu. Brianna Suggs’dan konuya ilişkin bir açıklama gelmezken, Eric Adams’ın seçim kampanyası sözcüsü, kampanya avukatı Vito Pitta’nın açıklamasını paylaştı. Pitta bu açıklamada Adams’a soruşturma kapsamında ulaşılmadığını ve Adams'ın seçim kampanyasını her zaman en üst standartlara göre yürüttüğünü söyledi. İddianamede de New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın kendisine yönelik herhangi bir suçlama yöneltilmedi.

Yetkililer son aylarda Adams’a yakın başka isimlere yönelik soruşturma açmıştı. Temmuz ayında Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg, kendi adına siyasi katkıda bulunmak amacıyla başka birisinin parasını yasadışı olarak kullanma yoluyla yasadışı bağış topladıkları gerekçesiyle altı kişi hakkında iddianame açıklamıştı. Altı kişi kendilerine yöneltilen suçlamaları reddetmişti. (DIŞ HABERLER)