Netanyahu'nun 'son dakikaları': İsrail'de kritik oylama başlıyor

İsrail'de Benyamin Netanyahu'yu 12 yıl sonra iktidardan indirecek koalisyon hükümeti için bugün güvenoylaması yapılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'de Benyamin Netanyahu'nun 12 yıllık başbakanlığına son verecek olan geniş koalisyon hükümeti için güven oylaması bugün yapılacak. Merkez sağcı Yair Lapid ile aşırı milliyetçi Naftali Bennett'in dönüşümlü olarak başbakanlık yapacağı, aynı zamanda sol ve Arap İsrailli partileri de içeren koalisyon hükümetinin, İsrail parlamentosu Knesset'te kılpayı farkla güvenoyu alması bekleniyor. 

NETANYAHU'DAN 'KALPLİ' MESAJ

Sadece iç değil dış politikada da son yılların en baskın ve tartışmalı siyasetçilerden biri olan Netanyahu, oylama öcesinde Twitter'dan İsrail bayrağının önünde bir kalp emojisi ile göründüğü bir fotoğrafı paylaşarak "Sizi seviyorum, teşekkür ederim!" mesajını verdi.

27 BAKANIN DOKUZU KADIN

Yeni kabinede yer alacak partilerin liderleri ise Knesset'te biraraya gelerek poz verdi. Güvenoyu alması halinde İsrail'in 36'ıncı hükümeti kurulacak. Kabinede ise dokuzu kadın 27 bakan bulunacak.

Başbakanlığı ilk üstelenecek kişi, aşırı milliyetçi ve şahin bir milyoner olan Bennet olacak. Hükümetin ayakta kalması halinde iki sene sonra, seçimden ikinci çıkmasına rağmen hükümetin kurulabilmesi için ilk iki yılı Bennet'e veren Lapid başbakanlık yapacak. İsrail'in yeni hükümeti, nüfusun yüzde 21'ini oluşturan İsrailli Arapların katılımıyla da bir ilk olma özelliğini taşıyor. 

KOALİSYONA KİMLER KATILACAK?

Koalisyona katılacak olan partiler ve milletvekili sayıları şöyle: 

* Yair Lapid liderliğindeki merkez sağcı Yesh Atid (17 koltuk)
* Savunma Bakanı Benny Gantz'ın liderliğindeki merkez sağcı Mavi ve Beyaz (sekiz koltuk)
* Aşırı sağcı eski bakan Avigdor Lieberman liderliğindeki İsrail Evimiz (yedi koltuk)
* Sosyal demokrat İşçi Partisi (yedi koltuk)
* Sağcı ve milliyetçi Naftali Bennett'in partisi Yamina (yedi koltuk)
* Gideon Sa'ar liderliğindeki merkez sağ-sağ Yeni Umut (altı koltuk)
* Sol, sosyal demokrat Meretz (altı koltuk)
* Mansur Abbas liderliğindeki Birleşik Arap Listesi - Ra'am (dört koltuk)

Yeni hükümetin, ülke siyasetinde tartışmalı dış politika konular veya işgal altındaki Batı Şeria'nın ilhakı gibi yasadışı girişimler gibi alanlara girmeyip, iç reforma odaklanması planlanıyor. Filistinlilerinse, özellikle Bennett'in dümenin başında olması nedeniyle herhangi bir olumlu beklentisi bulunmuyor. (DIŞ HABERLER)