Netanyahu'dan '7 Ekim' sorusuna yanıt: Zamanı gelecek

İsrail Başbakanı Netanyahu, 7 Ekim'deki saldırının önlenememesine ilişkin sorunun Hamas ile çatışmalar bittikten sonra yanıtlanacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ABD'nin CNN televizyon kanalında, 7 Ekim'den bu yana devam eden İsrail-Filistin çatışmalarına ilişkin sorulara yanıt verdi. 

Netanyahu, Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği 'Aksa Tufanı' saldırısını önleyememenin sorumluluğunu alıp almayacağıyla ilgili soruya yanıt vermekten kaçındı. CNN'den Dana Bash'e konuşan Netanyahu, savaş bittiğinde böyle zor sorulara yanıt vermenin zamanının geleceğini söyledi.

'TÜM BU SORULARA YANIT VERECEĞİZ'

Soruya verdiği yanıtta bunun sorulması gereken bir soru olduğunu kabul eden İsrail Başbakanı, ancak ülkenin şu anda Hamas'ı yenme hedefi etrafında birleşmesi gerektiğini belirtti. "Tüm bu sorulara yanıt vereceğiz" diyen Benjamin Netanyahu, "Şimdi bence ülkeyi tek bir amaç etrafında, zafer kazanma amacı etrafında birleştirmeliyiz. Zafere odaklanalım. Şu anda benim sorumluluğum bu" ifadelerini kullandı.

Gazze'de Kassam Tugayları ve diğer Filistinli gruplar tarafından rehin tutulan kişiler hakkında da konuşan Netanyahu, rehinelerin serbest bırakılması için '7/24' yapabilecekleri her şeyi yaptıklarını söyledi. Netanyahu, bunun 'Hamas'ın yok edilmesi' ile birlikte ikinci amaç olduğunu' belirtti. Yapılan ateşkes çağrılarına da değinen İsrail Başbakanı, 'çatışmalara kabul edeceği tek aranın rehinelerin serbest bırakılacağı bir ara' olduğunu söyledi. 

'HAMAS'IN İSTEDİĞİ TAM DA BU'

Günler boyunca devam edebilecek bir araya izin verip vermeyeceği sorulan İsrail Başbakanı Netanyahu, "Bu, bir ara değil. Eğer çatışmaları durdurmaktan söz ediyorsanız Hamas'ın istediği tam da bu" dedi. Netanyahu, Hamas'ın bu uzatılmış araları tedariklerini yenilemek için kullanacağını iddia etti. Netanyahu, "Hamas, kendilerine karşı yürütülen savaşı dağıtacak sonsuz aralar istiyor" ifadelerini kullandı. Gazze'deki hastanelerin durumuyla ilgili de soru sorulan Benjamin Netanyahu, İsrail'in sahada güvenli koridorlar açarak hastalara yardım ettiğini iddia ederek, Hamas'a 'hiçbir dokunulmazlık' sağlanmayacağını söyledi.

Sivil ölümlerinden Hamas'ı sorumlu tutan Benjamin Netanyahu, saldırılar ve yakıt yokluğu sebebiyle hizmet dışı kalan Şifa Hastanesi'ne ilişkin olarak, "Hastaları oradan çıkaramamamız için hiçbir sebep yok" ifadelerini kullandı. 

'YOKSA AYNI TAVŞAN DELİĞİNE YENİDEN DÜŞERİZ'

Gazze Şeridi'nin çatışmaların bitmesinin ardından nasıl yönetileceği ile ilgili soruya da yanıt veren Netanyahu, İsrail'in savaş sonrası Gazze'deki rolünün 'hükmeden ve ötesine geçen' bir yapıda olacağını söyleyerek bunun ne anlama geldiğini açıklamadı. Bunun 'yeniden yapılandırılmış sivil bir otoriteyle, bir çeşit Filistin Yönetimi' eşliğinde olabileceğini anlatan Netanyahu, "Başka bir şey olmalı. Öteki türlü aynı tavşan deliğine yeniden düşeriz ve aynı sonucu yaşarız. Filistin Yönetimi'nin Gazze'de olduğu zamanı hatırlayın" dedi. (DIŞ HABERLER)