Neşet Ertaş hakkında yeni kitap: ‘Kentin Tezenesi’

Gazeteci Yunus Ülger'in, 'Neşet Ertaş–Kentin Tezenesi' kitabı yayımlandı. Kitapta söyleşilerin yanı sıra Ülger'in, Neşet Ertaş'ın müziğini daha iyi anlamaya yönelik betimleyici denemeleri yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Yunus Ülger'in, 'Neşet Ertaş – Kentin Tezenesi' adlı kitabı Anı Yayıncılık tarafından yayımlandı. Kitapta, Ülger'in 2000 yılının başlarında Ertaş ile Almanya'da evinde yaptığı ve ilk kez yayımlanan söyleşiler ile daha önce basında yayımlanmış söyleşiler yer alıyor.

Kitapta ayrıca Ülger'in, ozanın müziğini daha iyi anlamaya yönelik betimleyici denemeleri bulunuyor.

Neşet Ertaş: Kentin Tezenesi, Yazar: Yunus Ülger, 136 syf., Anı Kültür Yayınları, 2021.

'SAĞLIĞINDA YAYIMLATMAK İSTERDİM'

Yunus Ülger, kitabı Neşet Ertaş hayattayken yayımlatmayı çok istediğini ancak bunun özel sebeplerle olası olmadığını aktardı. Ülger, “Amacımın, ozanın yaşamını çocukluğundan itibaren belgelemek, böylece ozanın daha iyi tanınmasına katkıda bulunmak ve araştırmacılara veri sağlamak” dedi. Ertaş'ın müziği, sanat ve yaşam felsefesi hakkında da denemeler yazan Ülger, bu denemelerin Ertaş'ın müziğini anlamada bir giriş niteliğinde olduğunu söyledi. Ülger, Ertaş hakkında şimdiye kadar birçok kitap yayımlandığını hatırlatarak, bu çalışmalarda ozanın müziğinin yeterince incelenmediğini düşündüğünü belirtti. 

'NEŞET ERTAŞ BİR KENT OZANI'

Ülger, kitabına 'Kentin Tezenesi' adını verme sebebini, "Neşet Ertaş, yıllardır hep 'Bozkırın Tezenesi' olarak anılır. Ne var ki bu niteleme, ozanının müziği için yanlış bir niteleme. Ayrıca, halk ozanları için söylenen, 'Mahalli Sanatçı' gibi bir küçümseme de içeriyor. Ozanın müziğinde bozkırın etkisi elbette var ancak o bir kent ozanı, ilk gençlik yıllarında kente gelmiş, en önemli eserlerini burada oluşturmuştur. Atalarından farklı olarak kentte birçok sanatçıyı dinlemiş, onlardan etkilenmiştir, dolayısıyla Neşet Ertaş, Kentin Tezenesidir. Bu savımı, kitabımda kanıtlamaya çalıştım" diyerek açıkladı. 

YUNUS ÜLGER KİMDİR?

Yunus Ülger, 1963 yılında Nevşehir Hacıbektaş'a bağlı Kayaaltı Köyü’nde doğdu. 1982‘de Kırşehir Lisesi’nden mezun oldu. Aynı yıl Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulunda gazetecilik öğrenimine başladı. Buradan Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu’na geçti, 1986 yılında da mezun oldu. 1987’de Almanya Bochum Ruhr Üniversitesi’nde İletişim Bilimleri ile Toplum Bilimleri dallarında başladığı öğrenimini 1998 yılında master derecesiyle tamamladı. Yükseköğreniminin yanı sıra 1988 yılında Hürriyet Gazetesi’nde çalışmaya başladı. 2009 yılında Sabah Gazetesi’ne geçti. Aynı yıl Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti kamu yayın kuruluşu WDR'nin Türkçe radyo programı Köln Radyosu’nda çalışmaya başladı. 2017’de Sabah Gazetesi’nden ayrılıp Hürriyet Gazetesi’ne döndü. 2018'de Hürriyet Gazetesi’nden yine ayrıldı. Şu an Diken Gazetesi ile Köln Radyosu’nda serbest gazeteci olarak çalışıyor. Ayrıca Almanya’daki mültecilere Almanca ve okuma yazma kursları veriyor. Ortaokul yıllarında bağlama çalmayı öğrenen yazar, amatör olarak Halk Müziği ile ilgileniyor.