Neo-Naziler ile gizli toplantıya AfD'li vekilin çalışanı da katılmış

Correctiv, ırkçı İdentitäre Bewegung örgütünün elebaşlarından olan Mario Müller'in, AfD milletvekili Jan Wenzel Schmidt'in bürosunda çalıştığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

ALMANYA - Faşist parti Almanya için Alternatif'in (AfD) neo-naziler ile gizli toplantısını ortaya çıkaran Correctiv adlı araştırmacı medya kuruluşu, toplantıda yaralamadan sabıkalı bir aşırı sağcının daha yer aldığını açıkladı. Bu kişinin, toplantıyı düzenleyen ırkçı İdentitäre Bewegung (Kimlikçi Haraket) örgütünün elebaşlarından Mario Müller olduğunu bildirildi. Müller toplantıda AfD federal milletvekili Jan Wenzel Schmidt'in bürosunda çalıştığını söyledi.

Correctiv'in açıklamasına göre Müller, sağ görüşlü bir itirafçının adresini açıklayıp, üzerine bir grup saldırgan göndermiş. Sol görüşlü birinin adresini de Polonyalı Hooliganlara vermiş, bunun sonucunda Müller'in adresini verdiği kişi saldırıya uğrayarak hastanelik edilmiş. Müller toplantıda, AfD federal milletvekili Schmidt'in bürosundaki görevi sayesinde sol politikacılar ile sol dernekler hakkında bilgiler edindiğini, bunların hedefinde olduğunu anlatmış. Correctiv'in ulaştığı Müller, hakkındaki iddiaları reddetti. Correctiv ise bunların toplantı tutanaklarında yer aldığını bildirdi. Correctiv, sabıkalı birinin toplantıda yer almasının ve AfD milletvekilinin bürosunda çalışıyor olmasının, partiyi yasaklamak için önemli bir veri olabileceğini belirtti.

GÖSTERİLER İLE AFD'Yİ KAPATMA TARTIŞMALARI SÜRÜYOR

Öte yandan, AfD'ye karşı Almanya'nın çok sayıda kentinde gösteriler sürüyor. En geniş katılımlı gösteri, 30 bin dolayında kişinin katılımıyla Köln kentinde düzenlendi. Essen ve Leipzig'te 6 bin, Berlin'de 3 bin 500, Rostock'ta da 2 bin 500 gösterici, AfD'yi ve gizli toplantıda göçmenleri Almanya'dan sürme planını protesto etti. Göstericiler, ağırlıklı olarak AfD'nin kapatılmasını isteyen pankartlar taşıdılar.

Sosyal Demokrat Parti'li (SPD) Başbakan Olaf Scholz, Almanya çapında AfD'ye karşı protesto gösterilerine katılanlara teşekkür etti. Sosyal platform X üzerinden açıklama yapan Scholz, “Irkçılığa ve kine karşı, demokrasi için sokağa çıkmanız bize cesaret veriyor” dedi. Scholz, Potsdam kentindeki gösteriye Yeşiller'den Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile birlikte katılmıştı. Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steienmeier ise, X platformu üzerinden yaptığı açıklamada, Alman olmanın, kökene ve deri rengine bağlı olmadığını belirtti. “Birinci sınıf, ikinci sınıf vatandaş yok. Bunun tersini söyleyenler, Anayasa düşmanlarıdır” görüşünü ifade etti, halkı Anayasa karşıtlarına karşı durmaya çağırdı.

GÖÇMEN KÖKENLİ MİLLETVEKİLLERDEN ÇAĞRI

Öte yandan, SPD'li göçmen kökenli 25 federal milletvekili, yazılı ortak bir açıklama yaparak AfD'yi yasaklama imkanlarının araştırılmasını istedi. Aralarında Federal Meclis Başkan yardımcısı Aydan Özoğuz, Federal Hükümetin Uyum Görevlisi Reem Alabali Radovan ile Federal İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Mahmut Özdemir'in de bulunduğu milletvekilleri, ülkede aşırı sağcı eğilimlere karşı etkili mücadele istediler. Faşist eğilimlerin anayasa koruma daireleri ve yargı için dava konusu olduğunu belirterek, “Göçmen kökenli olan bizler, ülkenin geleceği ve güvenliğimiz için ciddi kaygı içindeyiz” dediler.

SPD'li Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, AfD'yi yasaklama olasılığının düşük olmadığını söyledi. SWR kamu yayın kuruluşuna konuşan Faeser, “Yasaklama, keskin bir kılıç gibi. Parti yasaklama koşulları ağır olsa bile, AfD'yi yasaklamak olasılık dışı değil” görüşünü ifade etti. Yasaklamanın son seçenek olduğunu belirten bakan, demokratik partileri AfD ile etkin siyasi mücadeleye çağırdı. Busines Law School'dan anayasa hukukçusu Alexander Thiele ise, AfD'yi yasaklamada başarı şansının düşük olmadığını söyledi. Alman Birinci Televizyonu'na (ARD) konuşan Thiele, yasaklama için veri toplamaya zamanında başlamak gerektiğini belirtti. Verilerin 'mozaik taşları' adım adım yerleştirilmesi gerektiğini, gizli toplantının yasaklama için önemli bir kanıt oluşturduğu görüşünü ifade etti.

Etiketler neo-naziler AfD almanya