Nefret suçu işleyen yapay zeka sohbet robotu Facebook'tan kaldırıldı

Güney Kore'de 20 gün içinde 750 bin kişiyle sohbet eden yapay zeka robotu Lee Luda, LGBT'lere ve engellilere karşı nefret söylemi yaymaya başlayınca kaldırıldı. Luda'nın, yayında kaldığı sürede manipülatif kullanıcılarla karşılaştığı belirtildi. Robotu geliştiren firma ise "Azınlıklara karşı ayrımcı yorumlar nedeniyle özür diliyoruz" açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Kore'de 20 yaşındaki bir üniversite öğrencisinin kimliği altında çalışan yapay zeka robotu Lee Luda, azınlıklara karşı nefret söyleminde bulunmaya başlamasından sonra Facebook'tan kaldırıldı. Luda'nın LGBT'lere karşı homofobik hakaretler ettiği, engellilere karşı da nefret söylemi yaymaya başladığı belirtildi. 

'SOSYALLEŞEBİLMESİ ZAMAN ALACAK' DENMİŞTİ...

Seoul merkezli Scatter Lab şirketinin geliştirdiği yapay zeka sohbet robotu Luda, Facebook Messenger üzerinden 20 gün önce 'piyasaya sürülmüştü'. 20 yaşındaki bir üniversite öğrencisinin kimliğindeki Luda, kısa sürede 750 binden fazla kişiyle sohbet etmişti. Sohbet robotları yeni bir icat olmasa da, Luda'nın ses tonunun derinliğinin ve doğallığının özellikle ilgi çektiği belirtiliyordu. Scatter Lab firması ise Luda'nın 'doğru düzgün sosyalleşmeye başlamasının' zaman alacağını belirtmişti.

Ancak Luda kısa süre içinde eşcinseller ve engellilere karşı nefret söylemleri yaymaya başladı, şirkete yüzlerce şikayet geldi. Yapay zeka robotunun yayında kaldığı sürede manipülatif kullanıcıların sohbetleriyle karşılaştığı belirtildi.

'ŞİRKETİMİZİN DÜŞÜNCELERİNİ YANSITMIYOR'

Luda'yı Facebook'tan kaldırma kararı alan Scatter Lab'den de özür geldi. Firmanın açıklamasında "Azınlıklara karşı ayrımcı yorumlar nedeniyle özür diliyoruz. Bu yorumlar şirketimizin düşüncelerini yansıtmıyor. Bu tür ayrımcı sözlerin veya nefret söyleminin tekrarlanmaması için gerekli güncellemeleri yapıyoruz" denildi.

MICROSOFT'UN ROBOTU DA IRKÇILIĞA YÖNLENDİRİLMİŞTİ

Microsoft'un 2016'da geliştirdiği Tay isimli Twitter robotu da, kullanıcılar tarafından ırkçı tweetler atması için manipüle edilince 16 saat içinde kaldırılmıştı. 2018'deyse Amazon'un insan kaynakları alanında kullanmak üzere geliştirdiği yapay zeka aracı cinsiyet ayrımcılığı yapmaya başladığı için devre dışı bırakılmıştı. (DIŞ HABERLER)