NBC: Trump siyahlar arasındaki oy oranını artırdı

ABD'de haftalar süren ırkçılık karşıtı protestoların gölgesinde düzenlenen başkanlık seçimlerinde, siyah seçmenlerin tercihleri konusunda şaşırtıcı bir tablo ortaya çıktı. NBC kanalı, Demokrat Parti'nin 2016 seçimlerine kıyasla siyahlardan daha az oy aldığını, Başkan Donald Trump'ın bu seçmen kitlesi arasında oy oranını artırdığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de NBC kanalının yaptırdığı sandık başı anketi, siyah seçmenlerin başkanlık seçimlerindeki davranışı konusunda şaşırtıcı veriler ortaya koydu. Buna göre Demokrat aday Joe Biden, siyah seçmenlerden partisinin 2016'daki adayı Hillary Clinton'dan daha az oy aldı. Başkan Donald Trump ise George Floyd'un polis tarafından öldürülmesi sonrası ırkçı açıklamalarla tepki çekmiş olmasına rağmen siyah seçmenden aldığı oyu artırdı. 

Kanalın anketine göre, Demokrat Parti siyah seçmenden hâlâ ezici çoğunlukta oy alıyor. Ancak partinin oranı, ülkenin siyah başkanı Barack Obama'nın ilk kez seçildiği 2008'den bu yana azalma eğiliminde. 

SİYAH ERKEKLER ARASINDA YÜZDE 2'LİK AZALMA

Anketin verileri şöyle:

* Siyah erkekler arasında Demokrat Parti'ye oy verme oranı yüzde 2 azaldı. Bu kişilerin yüzde 80'i Biden'a oy verdi. Hillary Clinton 2016'da, siyah erkeklerin yüzde 82'sinin oyunu almıştı.

* Barack Obama ilk döneminde (2008) siyah erkeklerin yüzde 95'inin oyunu almış, 2012'de bu oran yüzde 87'ye düşmüştü.

* Bu seçimlerde, Demokrat adaya oy veren siyah kadınların oranı da yüzde 3 azaldı. Clinton siyah kadınların yüzde 94'ünün oyunu almıştı. NBC anketine göre, Biden siyah kadınların yüzde 91'inden oy aldı. Obama 2008'de siyah kadınların yüzde 96'sından oy almıştı.

TRUMP NASIL OY ALDI?

* NBC'ye göre, kendilerini ideolojik açıdan 'muhafazakâr' olarak tanımlayan siyah erkeklerin yüzde 52'si Trump'a oy verdi. Daha çok muhafazakârlara oy çıkan orta-batı eyaletlerinde de, her üç siyah erkekten biri Trump lehine oy kullandı.  

* Trump, lise veya ortaokul mezunu siyah erkeklerin yüzde 26'sının oyunu aldı. Lisans mezunu siyah erkeklerin yüzde 20'sinin, yüksek lisans diploması bulunanların da yüzde 22'sinin Trump'a oy verdiği belirtildi.

NBC kanalı, Trump'ın protesto gösterilerindeki tavrına rağmen bu sene siyahlar arasındaki oy oranını artırmak için çabaladığını, Lil Wayne gibirapçilerin desteğini aldığını, Ice Cube gibi isimlerle 'Siyah Amerika'yı destekleme amaçlı 'Platin Plan' adı verilen bir yatırım planı için işbirliği yaptığını yazdı. (DIŞ HABERLER)