NATO Zirvesi'nden Çin'e 'barışçıl bir çözüm' çağrısı

NATO Zirvesi'nin ardından yapılan ortak açıklamada, Çin'e "Rusya'ya yaptırımları atlatmasına yardımcı olacak eylemlerden kaçınma" çağrısı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Belçika'nın başkenti Brüksel'de bugün düzenlenen NATO zirvesinin ardından ortak açıklama yapıldı. NATO ülkeleri temsilcilerinin yer aldığı ortak açıklamada, Çin hükümetine "Rusya'ya destek vermemesi" yönünde çağrıya yer verildi. 

Reuters haber ajansı, açıklamayı şu şekilde yayınladı:

"Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ve diğer tüm devletleri, BM Anlaşmaları'na uygun uluslararası düzeni korumaya, Rusya'nın saldırganlığını desteklemekten kaçınmaya ve Rusya'nın yaptırımları atlatmasına yardımcı olacak herhangi bir eylemden kaçınmaya çağırıyoruz. Çin Halk Cumhuriyeti yetkililerinin son zamanlarda kamuoyuna yaptığı açıklamalardan endişe duyuyoruz. Çin'i, Kremlin'in savaş ve NATO'yla ilgili yanlış açıklamalarını büyütmeye son vermeye, çatışmaya barışçıl bir çözüm getirmeye çağırıyoruz."

'DOĞU KANADINI GÜÇLENDİRİYORUZ'

Açıklamaya göre, NATO ülkeleri, Rusya'ya karşı askeri faaliyetlerini güçlendirmeyi de kabul etti. Açıklamada, "Rusya'nın eylemlerine yanıt olarak, NATO'nun savunma planlarını etkinleştirdik, NATO komutası altındaki doğu kanadımıza 40 bin asker yerleştirdik. Caydırıcılık ve savunmayı sürdürmek için birlikte çalışabilirliğe daha fazla odaklanacağız" denildi. 

Açıklamada, NATO'nun Rusya'nın "kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer olası tehditlerine karşı hazır olma durumunu koruyacağı" belirtildi.

NATO'nun sosyal medya hesabından da Avrupa'da konuşlandırılan birlikleri gösteren paylaşım yapıldı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler nato ukrayna rusya çin