NATO zirvesi sona erdi: İsveç ve Finlandiya'nın ittifaka katılması bekleniyor

Madrid'de iki gün süren NATO zirvesi sona erdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'in ittifaka katılım protokolünü imzalamasını beklediklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'nın başkenti Madrid'de 28 Haziran'da başlayan NATO zirvesi sona erdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirvenin kapanışında gazetecilere konuştu.

The Guardian'ın aktardığına göre, zirveyi "dönüştürücü" olarak nitelendiren Stoltenberg, "Finlandiya ve İsveç'i ittifakımıza katılmaya davet etmeyi kabul ettik ve Ukrayna'ya uzun vadeli destek konusunda anlaştık" dedi. Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü imzalamasını beklediklerini ifade eden Stoltenberg, aynı zamanda iki ülke liderlerinin "her türlü olasılığa hazır" olduğunu da söyledi.

NATO Genel Sekreteri, Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmemiş büyük çaplı askeri operasyonlarla dünyanın daha "tehlikeli" ve "öngörülemez" olduğunu savunarak "Aynı zamanda, bunun daha da kötüye gidebileceğini de biliyoruz. Çünkü bu, Rusya ile NATO arasında tam ölçekli bir savaş haline gelirse, o zaman bugün Ukrayna'da gördüğümüzden çok çok daha kötü bir ölçekte acı, hasar, ölüm ve yıkım göreceğiz" diye konuştu. 

'BU SAVAŞI SONA ERDİRMESİ GEREKEN PUTİN'DİR'

NATO liderlerinin küresel gıda kriziyle ilgili görüş alışverişinde bulunduğunu da ifade eden Genel Sekreter, söz konusu krizi hafifletme ve Ukrayna tahılını çıkarmaya yönelik görüşmeler yapıldığını aktardı. NATO liderlerinin "Ukrayna'nın Avrupa'da bağımsız bir egemen devlet olarak hüküm sürmesini sağlamak" için Kiev yönetimini desteklemeye devam edeceğini vurgulayan Stoltenberg, "Bu savaşı derhal sona erdirmesi gereken Başkan Putin'dir" dedi.

Zirvenin kapanışında İngiltere Başbakanı Boris Johnson da gazetecilere konuştu. Zirveyi "son derece başarılı" olarak nitelendiren Johnson, "Neredeyse herkesin Ukrayna'ya yardım etmek için daha fazlasını vermeyi kabul ettiğini" ifade etti. (DIŞ HABERLER)

 

 

Etiketler nato isveç finlandiya