Natanz 'sabotajı' sonrası Netanyahu: İsrail kendisini savunmaya devam edecek

İran'ın ABD'yle masaya oturmaya hazırlandığı bir dönemde Natanz tesisine saldırı düzenlenmesi sonrası, İsrail Başbakanı Netanyahu'dan açıklama: İsrail kendisini savunmaya devam edecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Joe Biden yönetiminin nükleer anlaşmayı canlandırma amacıyla Tahran'la yeniden masaya oturmaya hazırlandığı bir dönemde İsrail-İran gerilimi yeniden yükseliyor. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in ilk İsrail ziyaretinin hemen öncesinde İran'ın yeraltı nükleer tesisi Natanz'a bir saldırı düzenlenirken, İran ve İsrail medyasının Mossad'ı sorumlu tutmasıyla eşzamanlı olarak İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'dan yeni bir çıkış geldi. Netanyahu, Austin ile ortak basın toplantısında "İran'ın İsrail'i ortadan kaldırma amaçlı soykırımsal hedefine ulaşmak için nükleer silah sahibi olmasına hiçbir zaman izin vermeyeceğim" dedi.

'İSRAİL KENDİNİ SAVUNMAYA DEVAM EDECEK'

Netanyahu'nun, Natanz'daki saldırı konusunda ülkesine yöneltilen suçlamalara değinmese de "İsrail, İran'ın saldırganlığına karşı kendisini savunmaya devam edecek" ifadelerini kullanması dikkat çekti. İsrail Başbakanı, İran'ın 'nükleer silah ve bu silahların kullanılmasını sağlayacak füzelere sahip olma macerasından hiçbir zaman vazgeçmediğini' savundu.

İRAN: NÜKLEER GÖRÜŞMELERİN SABOTE EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

Nükleer programının barışçıl nükleer enerji sahibi olmayı amaçladığını ve İsrail topraklarına hiçbir zaman saldırı düzenlemediğini vurgulayan İran ise Natanz'da dün yaşanan elektrik kesintisi 'nükleer terör' olarak niteleyip İsrail'i sorumlu tuttu. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif 'zamanı geldiğinde İsrail'den intikam alma' tehdidi savursa da, ABD'yle görüşmelere işaret ederek temkinli bir dil kullandı. Zarif, "Siyonistler, yaptırımların kaldırılması konusunda kaydedilen ilerlemenin intikamını almak istiyor. Tuzaklarına düşmeyeceğiz. Sabotajın nükleer görüşmeleri etkilemesine izin vermeyeceğiz" dedi. İran basını, sabotajdan sorumlu tutulan bir kişinin gözaltına alındığını da duyurdu.

İSRAİL MEDYASI: SALDIRININ ARKASINDA MOSSAD VAR

Öte yandan, İsrail medyası da İran'ın Natanz'da yeniden uranyum zenginleştirmeye başlamasından bir gün sonra meydana gelen kesintiden İsrail'in dış istihbarat servisi Mossad'ı sorumlu tuttu. İstihbarat kaynaklarına dayandırılan haberlerde, 'Mossad'ın başarılı bir sabotaj operasyonu düzenlediği ve uranyum zenginleştirme çalışmalarını aylarca geciktirmiş olabileceği' öne sürüldü. İran ise "Tesiste uranyum zenginleştirme çalışmaları durmadı" açıklaması yaptı. (DIŞ HABERLER)