NASA'nın son Mars fotoğraflarında 'oyulmuş kayalar' görüntüsü

NASA’nın Curiosity araştırma aracı tarafından 7 Mayıs'ta çekilen bir fotoğraf, oyulmuş gibi görünen bir kaya oluşumunu ortaya çıkardı.

Kaya oluşumunun renklendirilmiş görüntüsü. (NASA/JPL-Caltech/MSSS/NeV-T)
Google Haberlere Abone ol

David Nield 

DUVAR - Mars’ta keşif yapan Curiosity araştırma aracından Dünya’ya gönderilen en son görüntülerden biri, kayaların içinde bulunan fazlasıyla ilgi çekici bir olguyu ortaya çıkardı: Bu, Mars manzarasında yuvalanmış ve kusursuz biçimde oyulmuş gibi görünen [doğal] bir oluşum. 

Orijinal resmin daha büyük, renklendirilmiş bir versiyonunda ise kapıya benzeyen şekil görüntünün üst kısmına doğru, merkezin biraz solunda kalıyor. Fotoğraf, 7 Mayıs 2022 günü Curiosity’de bulunan bir kamera tarafından Greenheugh Kırılma Alanı adıyla bilinen jeolojik bir yüzey alanında çekildi.

'GEZEGENİN MERKEZİNE GİDEN TÜNEL' 

Tıpkı bir geçit kapısına benzeyen oluşum öylesine ürkütücü bir şekilde ikna edici ki, neredeyse Marslılar için küçük bir sığınağa ya da belki de tamamen başka bir evrene açılan bir geçide gittiğine inanmak çok çekici geliyor. Bunun yanı sıra, buradan ‘gezegenin merkezine giden bir tünel’ olabileceği izlenimine kapılıyoruz.

Hiç değilse, çekilen resim ve jeolojik özellik, bir-iki bilim kurgu filmine ilham vermeye yeter gibi görünüyor.

'DEPREMLERDE OLUŞAN BİR KIRIK'

Bununla birlikte, Reddit adlı web sitesindeki çok daha mantıklı insanlar, bunun büyük ihtimalle bir basınç kırığı olduğuna işaret ediyorlar: Bu, belki bir ya da iki Mars depreminin yardımıyla kırılan bir kaya parçasındaki bir tür zorlamanın eseri.

Aslında, şu ana kadar Kızıl Gezegen’de kayıtlara geçen en büyük deprem bu sene 4 Mayıs günü gerçekleşti ve bilim insanları hâlâ kesin olarak nerede gerçekleştiğini ve buna neyin neden olduğunu belirlemek amacıyla çalışıyorlar.

Bunlara ek olarak, bir kapıyı andıran kaya oluşumu hayal gücümüzde gerçek boyutlardaymış gibi görünse ve resme bakarak bundan emin olmak zor olsa bile, görülen boşluğun gerçek hayatta yalnızca birkaç santimetre boyutlarında olması da muhtemel.

'BİRÇOK TUHAF GÖRÜNTÜDEN BİRİ'

Gezegen yüzeyine inen ya da yörüngede çalışan araçlardan Mars’ın yakın çekimlerine ulaşabildiğimiz yıllar boyunca, Kızıl Gezegen’in gerçekten de garip ve muhteşem görüntülerine tanık olduk: Buzla dolu kraterler, tuhaf zikzak biçimli kaya oluşumları, içi oyulmuş dağlar ve çok daha fazlasını gördük.

Dünya dışında keşfedilen ‘uzaylı ürünü’ yapıları andıran ürkütücü keşifler söz konusu olduğunda, kimi zaman net olmayan görüntülerin aklımıza getirebileceği şeylere kendimizi fazla kaptırmamamız gerek.

Belki geçtiğimiz yıl Çin’e ait ‘Yutu 2’ araştırma aracının Ay’da tespit ettiği garip, küp biçili cismi anımsarsınız. Daha fazla araştırmanın ardından, ‘uzaylı kulübesinin’ yalnızca bir kaya olduğu açığa çıkmıştı; ona aldatıcı biçimde küp benzeri bir şekil veren şey, aslında ışık ve görülme açısıydı.

Benzer biçimde, bu esrarengiz kapının da en nihayetinde basit bir açıklamaya kavuşacağını düşünüyoruz... Yine de bu esnada spekülasyon yapmaktan keyif alıyoruz.

Çeviren: Tarkan Tufan

Kaynak: Science Alert

 

Etiketler nasa mars