NASA'nın kaşifi Perseverance planlandığı gibi tam 23.55'te Mars'a indi

NASA'nın uzay aracı Perseverance 470 milyon kilometrelik yolculuğunu tamamladı ve tarihi görevini yerine getirmek için başarıyla Mars'a indi. Yolculuğu yaklaşık 7 ay süren Perseverance, Mars'ın şimdiye kadar çekilen en net görüntülerini de dünyaya gönderdi.

Bu kare Perseverance'nin dünyaya gönderdiği ilk ve şimdiye kadarki en net görüntü oldu.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA) "Mars 2020" misyonu kapsamında gönderdiği uzay aracı Perseverance (Azim) planlandığı gibi Türkiye saatiyle tam 23.55'te başarılı bir şekilde Mars’a indi. Gövdesinde bir de ufak boyutlu helikoper olan Ingenuity'i taşıyan Perseverance Rover'ın çektiği ilk görüntüleri de dünyaya ulaştırdı.

Perseverance'nin gönderdiği ilk mesaj ise "Selam, dünya. Sonsuz evime ilk bakışım" oldu. Mesafe dolayısıyla Mars yüzeyine ilk dokunuşun görüntüleri yaklaşık 11 dakikalık gecikme ile yayını seyredenlere ulaştırılabildi.

NASA'nın Florida'da bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'ndan 30 Haziran 2020'de fırlatılan uzay aracı, yaklaşık 470 milyon kilometrelik yolculuğu 7 ayda tamamladı. 

ÇOK DAHA GELİŞMİŞ BİR ARAÇ 

Perseverance ile 2012'de Gale Kraterine indirilen Curiosity aracı arasında büyük farklar olduğunu belirten NASA yetkilileri, Mars'ın yeni misafirinin görevi olan bilimsel araştırmaları yapabilmesi için çok özel enstrümanlarla donatıldığı bilgisini paylaştı.

Üzerinde 20 kamera ve bir çift mikrofon olan Perseverance'ın Dünya'ya çok sayıda özel görüntü yollaması bekleniyor. 

 ABD, Perseverance ile 9 kez başarılı şekilde Mars'a uzay aracı gönderen tek ülke olma özelliğine kavuştu. "InSight" ve "Curiosity (Meraklı)" isimli iki uzay aracı halen Kızıl Gezegen'in yörüngesinde çalışmalarına devam ediyor.

NASA'nın uzun vadeli hedefi 2030'lu yıllarda Mars'a insanlı bir uzay aracı gönderebilme kapasitesine ulaşmak.  (HABER MERKEZİ) 

 
 
 
 
 
 
Etiketler NASA MARS Perseverance