NASA Mars'a gitti, gözü Salda'da

NASA'nın bilim araştırmaları sorumlusu Dr. Thomas Zurbuchen, Mars'ta yaşam izi arayışında Türkiye'deki Salda Gölü'nün kendilerine yol göstereceğini söyledi. Reuters'a konuşan Zurbuchen, "Bu göle sahip olduğumuz için gerçekten çok memnunuz" dedi. Reuters haberi, "Dünya'daki Mars: Türk gölü gezegendeki eski yaşama dair ipuçları taşıyor olabilir" başlığıyla verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) uzay aracı Perseverance Mars'taki Jezero Krateri'nde yaşam izini aramayı sürdürürken, bilim insanlarının bir gözü de Türkiye'deki Salda Gölü'nde. NASA'nın bilim araştırmaları sorumlusu Dr. Thomas Zurbuchen, Salda Gölü'nün Jezero Krateri'yle büyük benzerlikler taşıdığına dikkat çekti. Reuters ajansıyla bu konuda bir söyleşi yapan Zurbuchen, Salda Gölü'nün Mars hakkında bilgi elde edilmesini sağlayabilecek 'güçlü bir örnek' olduğunu söyledi.

Bilim insanları, Mars'taki kurumuş krater gölünün, özellikle minerolojileri açısından Salda Gölü'yle benzerlik taşıdığını düşünüyor. Bu temelde, Salda'dan elde edilen bilgiler ile yapılacak karşılaştırmaların, Mars'ta mikrobiyal yaşam izi arayışına yardımcı olacağı tahmin ediliyor.

'GÖL UZUN SÜRE DAHA BİZİMLE BİRLİKTE OLACAK'

Zurbuchen de Reuters ile söyleşisinde, "Perseverance bir şey bulduğunda, Salda Gölü'ne de bakıp her iki süreci de inceleyebiliriz" dedi. "Sadece benzerliklere değil, Perseverance ile Salda Gölü arasında eşit derecede önemli olan farklara da bakabiliriz" diyem Zurbuchen, "Dolayısıyla bu göle sahip olduğumuz için gerçekten çok memnunuz çünkü göl, uzun süre daha bizimle birlikte olacak" ifadelerini kullandı.

'DÜNYA'DAKİ MARS'

Reuters ajansı haberi, Salda Gölü'nü 'Dünya'daki Mars' diye niteleyerek verdi. Haberde, "Dünya'daki Mars: Türk gölü gezegendeki eski yaşama dair ipuçları taşıyor olabilir" başlığı kullanıldı.

JEZERO KRATERİ İLE SALDA ARASINDAKİ İLİŞKİ

Salda'daki hidromagnezit tortular, mikroplar tarafından aşındırılarak şu anki halini almış kayalar. Okyanuslardaki resif veya mercan kayalıklarına benzeyen bu oluşumlara mikrobiyalit deniyor. Bilim insanları, Jezero kraterinde benzer bir oluşumun kalıntılarına rastlamanın, Mars'ta geçmiş yaşam adına 'dev' bir haber olacağını düşünüyor. NASA'nın konu ile ilgili makalesinde "Jezero kraterine seyahat edemeyebilirsiniz ama ona en yakın yeri görmeye gidebilirsiniz: Salda Gölü, Türkiye" ifadeleri yer alıyor. (BBC Türkçe)