Nakliyat-İş, Pegasus’ta örgütleniyor: Takım elbiseyle göründüğümüze bakmayın

Nakliyat İş Sendikası, havayolu firması Pegasus’taki örgütlenmesine hız verdi. Yakın dönemde yüzde 40 çoğunluğa ulaşacaklarını belirten sendika başkanı, “Arkadaşlarımızın birikmiş sorunları var” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - DİSK’e bağlı Türkiye Devrimci Kara, Hava ve Demiryolu Taşımacılığı İşçileri Sendikası (Nakliyat-İş) Türkiye’nin önde gelen havayolu şirketlerinden Pegasus’ta örgütlenme faaliyetlerine hız verdi. 
Havayolu çalışanlarının pandemi döneminde yaşadıkları hak kayıplarına dikkat çeken Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, aralarında kabin memuru, pilotlar ve yer hizmetleri çalışanlarının da bulunduğu 6 binin üzerinde kişinin çalıştığı işyerinde yüzde 40 oranında üyeye ulaşıp Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yetki başvurusunda bulunmaya hazırlandıklarını söyledi. 

‘ALT DÜZEY YÖNETİCİLERİN BASKILARI VAR’

Türkiye’deki ikinci büyük hava taşımacılığı işletmesi olan Pegasus’ta bir süredir devam ettirdikleri örgütlenme çalışmasında toplu iş sözleşmesi için yeterli olan yüzde 40 çoğunluğa yaklaştıklarını belirten Nakliyat-İş Başkanı Küçükosmanoğlu, şirket yetkilileriyle görüşme gerçekleştirdiğini belirterek, “Bu süreçte işçilerin anayasal haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini söyledim” dedi. Bazı alt düzey şirket yöneticilerinin çalışanlara sendikalı olmamaları yönünde baskı yaptığını da belirten Küçükosmanoğlu şunları kaydetti: 

"Bazı alt düzeydeki yöneticilerin, ‘Biz zam yapacağız. Durumu düzelteceğiz, farklı arayışlara girmeyin’ diyerek baskıları var. Ama genel şirketin, bu sürecin anayasal hak olduğunu belirterek olumlu bir yaklaşımları var.  Biz de bu süreçte yasal çoğunluk olan yüzde 40’a ulaşıp önümüzdeki günlerde Çalışma Bakanlığı’na yetki başvurusu yapmayı planlıyoruz. Bu süre içerisinde de olabildiği kadar üye olmayan arkadaşlarımızı sendikamızda örgütlenmeye, yasal haklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz." 

Ali Rıza Küçükosmanoğlu



‘ÇALIŞMA KOŞULLARININ AĞIRLAŞMASINDAN DOLAYI SENDİKALAŞMA BAŞLADI’

Pegasus bünyesinde aralarında kabin memurları, yer hizmetleri çalışanları ve pilotların da olduğu 6 binin üzerinde çalışan olduğunu, çalışanların birikmiş sorunlarının pandemi döneminde arttığını ifade eden Küçükosmanoğlu, çalışanların yaşadığı sorunlara dair şunları söyledi:
"Buradaki arkadaşlarımızın birikmiş sorunları var. Özellikle pandemiden dolayı bu sorunlar daha bir katmerleşti. Örneğin bir arkadaşımız diyor ki, ‘Ben işe girdiğimde benim ücretim asgari ücretin iki katıydı, şu anda asgari ücretin yüzde elli oranında bir fazlalık var’. İşe başlarken asgari ücretin iki katı ücret alırken beş yıl geçmesine rağmen bugün asgari ücretin yarı fazlası ücret alıyor. Ödenmeyen ücretler ve çalışma koşullarının giderek ağırlaşmasından dolayı sendikalaşma süreci başladı. Belli bir süredir Pegasus’ta örgütlenme faaliyetimiz vardı. Yakın dönemde daha da yoğunlaştık ve önemli sayıda arkadaşımız sendikamıza üye oldu.

‘BİZİM TAKIM ELBİSEYLE GÖRÜNDÜĞÜMÜZE BAKMAYIN’

Pegasus çalışanları, ‘Bizim takım elbiseyle göründüğümüze bakmayın. Çok büyük ücret alıyormuşuz sanılıyor ama bizde 8 yıllık çalışan insanlar 3 bin küsür lira ücret alıyoruz. Bazı pozisyonlarda çalışan arkadaşlarımız asgari ücret seviyesinde ücret alıyor’ diyorlar. Pandemi sürecinde yapılması gereken ama yapılmayan şeyler de var. Örneğin ücret zamları. Geçen süre içerisinde Pegasus çalışanlarının reel ücretleri her geçen yıl düşmeye devam etmiş. Bir taraftan ücretler ve sosyal haklarla ilgili şikayetler var, bir taraftan da çalışma koşulları ağırlaşır hale gelmiş. Aynı pozisyonda çalışan 7 yıllık bir personel ile yeni işe giren kişinin maaşları aynı olmuş. Pandemi süreciyle birlikte ücretsiz izinin getirmiş olduğu olumsuzluklar, olası bir işten çıkarılma söylentileri konuşulmaya başlanmış. Tüm bu olan bitenler nedeniyle örgütlenmek dışında başka bir seçenek kalmadığı konusunda net bir değerlendirme yaptı arkadaşlar ve bizde örgütlenmeye başladılar. Önümüzdeki günlerde yüzde 40 yasal çoğunluğa ulaşıp mücadelemize devam etmeyi planlıyoruz."

‘YEMEK SEPETİ’NDEKİ MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR’

Öte yandan Nakliyat-İş Sendikası, uzun süredir Yemeksepeti ve Banabi bünyesinde de örgütlenme faaliyetleri yürütüyor. Yemeksepeti’nin Nakliyat-İş’li üyelerin ağırlıkta olduğu bazı işyerlerinde, 15 No’lu ‘Taşımacılık İş Kolunu’ 10 No’lu ‘Ticaret, Eğitim, Büro İş Kolu’na çevirmesinin ardından toplu iş sözleşmesi süreci tıkandı ve sendika süreci yargıya taşıdı. Yemek Sepeti’nde yapılan iş kolu değişikliğinin yasal olmadığına dair yaptıkları başvuruya ilişkin Çalışma Bakanlığı’ndan gelecek teftiş kurulu raporunu beklediklerini belirten Küçükosmanoğlu, bu işyerinde yaşananlara dair şunları anlattı:

"Teftiş kurulunun raporu henüz gelmedi. Yeni Çalışma Bakanı’yla görüşmemde bu konuyu da gündeme getirdim. Önümüzdeki günlerde teftiş kurulu raporu geldiğinde açıktan bir hile olduğu ortaya çıkacak. Bu raporun sonucunda daha etkili bir mücadelemiz gündeme gelecek. Bakanlık, ‘Bu iş kolu değişikliği yalnızca Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılır’ diyor. Aynı yerde aynı işçiler tarafından aynı iş yapılmaya devam edilirken bu iş kolu değişikliği ancak SGK tarafından yapılır, işverenin böyle bir hakkı yok. Yemeksepeti’ndeki mücadelemiz devam ediyor. Önümüzdeki günlerde fiili olarak daha farklı bir mücadelemiz gündeme gelebilir. Kamuoyunda bu konuda bir duyarlılık da oluştu. Biz bir taraftan hukuki mücadelemiz devam ediyorken bir taraftan da fiili boykotu gündeme getireceğiz gibi gözüküyor. Bu biraz da işverenin durumuna bağlı.”

‘TÜM PEGASUS ÇALIŞANLARINI SENDİKAMIZA ÜYE OLMAYA ÇAĞIRIYORUM’

Yemeksepeti’nde yaşanan iş kolu değişikliği ve toplu iş sözleşmesinin yapılamaması gibi bir durumla Pegasus’ta karşılaşmayı beklemediklerini ifade eden Nakliyat-İş Başkanı, "Bu çok açık bir kanunsuzluk olur. Böyle bir yönteme başvurmak işçi ve sendika düşmanlığıdır. Burada hava taşımacılığının başka bir iş koluna girme gibi durumu söz konusu değil. Türkiye’de o kadar hukuksuzluklar oluyor ki. Ama burada Yemeksepeti’ndeki gibi kolay olmaz. Açıktan işçi ve sendika düşmanlığına yönelirlerse bunun karşılığını da mücadelemizle gösteririz" dedi. 

Pegasus çalışanlarına anayasal haklarını kullanarak Nakliyat-İş Sendikası’nda örgütlenmeleri çağrısında bulunan Küçükosmanoğlu, “Çalışanlar ancak mücadeleyle koşullarını iyileştirebilir. Hiçbir işverenin insafına bırakarak çalışanların beklenti içerisine girmesi doğru değil. Ancak örgütlü mücadeleyle çalışanlar ekonomik koşullarını değiştirebilir. Pegasus örgütlü, sendikalı, Nakliyat-İş’li ve toplu sözleşmeli işyerini mücadelemizle yaratacağız. Tüm Pegasus çalışanlarını sendikamıza üye olmaya çağırıyorum" ifadelerini kullandı.